Избрани Новини

Активизират младите европейци в Гоце Делчев

Работят по проект "Община Гоце Делчев – измеренията на българското европейско членство“

Започна изпълнението на дейностите по проект „Община Гоце Делчев – измеренията на българското европейско членство“, който се изпълнява от община Гоце Делчев в партньорство с Народно читалище „Просвета – 1865“. Проектът ще се осъществи в периода март-май 2018 г. и цели да спомогне за по-доброто разбиране и оценяване същността на ЕС, да насочи вниманието на местната общност към значението и ролята на Българското председателство на Съвета на ЕС.
Основните дейности са насочени към активизиране на младите европейци на възраст 16-18 години. Изпълнението на дейностите започна с провеждането на обучителен семинар за общо 15 представители на ученическите съвети в трите средни училища в гр. Гоце Делчев, който се проведе в залата на Общински съвет – Гоце Делчев. По време на двудневното обучение те разгледаха три основни теми - "Същност на Българското председателство на Съвета на ЕС",  "Приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС" и "Постигнатите позитивни промени в община Гоце Делчев в резултат на членството на страната ни в ЕС".
След обучението представителите на всяко от трите училища ще подготвят интерактивна презентация, която да включва акцентите от семинара – представени по ясен, разбираем и атрактивен начин. В презентациите ще е отделено специално място на позитивните промени в община Гоце Делчев през 10-те години членство на България в ЕС. Това е един от най-успешните периоди в развитието на общината. От 2007 до 2013 г. европейските средства инвестирани на местно ниво са над 46 милиона лева, а договорените проекти в периода 2014 – 2020 г. са за над 30 милиона лева.
След приключване на обучителния семинар, във всяко от трите средни училища в гр. Гоце Делчев ще бъдат организирани по 5 срещи, на които широк кръг ученици да бъдат запознати с подготвените в резултат на обучението презентации. Очаква се общата аудитория във всяко училище да е минимум 100 ученици.
Проектът се финансира по грантова схема „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018”, чрез Националното сдружение на общините в Република България. Общият бюджет на проекта е 3560 лева, като безвъзмездното финансиране по грантовата схема е 2980 лева.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов