Избрани Новини

Световният пробег на мира напусна България

Най-дългата мирна щафета премина днес през ГКПП Кулата

За първи път България бе домакин на старта на Световния пробег на мира през настоящата 2018 година. Най-дългата мирна щафета - Peace Run, символ на обединение на хората и укрепване на идеалите за мир по света, стартира от София на 27 февруари и премина през 11 града в България.

Специално послание отправи Дейвидсън Хепбърн - президент на ЮНЕСКО (2009 – 2011 г.) с благодарност за гостоприемството, като приветства началото на щафетата и популяризирането на единството в света. Той споделя за мисията на инициативата, която поставя мира над етническите и религиозни различия и обединява хората по света. Щафетата с горящ факел пресъздава символиката на предаването от нация на нация, като дава възможност на всеки да направи своята крачка към стремежа за мир. С всяка стъпка Пробегът изгражда мостове между хора от различни култури, религии и нации и засилва тяхното единство.

Пробегът се организира в България за първи път през 1997 г. През 1999 година страната ни става част от Европейския лъч на Пробега на мира.

Тази година, на 27 февруари за първи път началото на щафетата започна от България, като ще премине през 48-те държави в Европа, достигайки до Португалия. Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run е организация с нестопанска цел, основана в щата Ню Йорк. Нюйоркският офис е глобалната централа, която ръководи дейностите на независими организации в повече от 40 страни, които организират събития по света. Пробегът на мира се организира и провежда от доброволци в тясно сътрудничество със спортни клубове, училища, местни и национални правителствени органи и медии в съответните държави.

Световният пробег обединява радетелите от всички краища на света, като през годините в стремежа за укрепване на идеалите за мир факлоносци са били Нелсън Мандела, Майка Тереза, Папа Франциск, Папа Йоан Павел II, спортните легенди Мохамед Али, Карл Люис, Пол Тергат, Паола Радклиф и много други знаменитости. Нейно Величество Елизабет II използва Факела на мира в церемония по запалване на 1800 светлини на мира по повод честването на 50-тата годишнина от края на Втората световна война.

Днес, 4 март, пробегът на имра минава през ГКПП Кулата.





Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)