Избрани Новини

140 години свобода празнуваха в Банско

Вълнуващият спектакъл е дело на възпитаниците на СУ "Неофит Рилски”

Вълнуващ спектакъл под надслов „140 години свобода” изнесоха възпитаниците на СУ „Неофит Рилски” – Банско по повод предстоящия национален празник на Република България – 3 март.
С много старание и обич учениците, напътствани от техните учители, бяха подготвили едни от най-емблематичните български стихотворения и песни, посветени на така изстрадания път към свободата на българската държава.
Наред с Вазовите „Опълченците на Шипка”, „Възпоменание за Батак”, в салона на Читалище „Никола Вапцаров” прозвучаха патриотични песни, върнали публиката към героичните събития и личности, към трагизма и саможертвата на българския народ в борбата срещу петвековните окови. За да се помни и предава на поколенията духовната сила на един народ, който до смърт е защитавал националната си принадлежност и е показал на света какво значи воля за освобождение.
Гости на училищния спектакъл бяха кметът на община Банско Георги Икономов, председателят на общинския съвет Петър Баряков, ръководството на местната администрация и началникът на Регионалния инспекторат по образование в  Благоевград Ивайло Златанов.
В края на тържеството градоначалникът поздрави участниците и техните ръководители за прекрасното изпълнение и им пожела винаги да се чувстват истински българи, да помнят саможертвата на дедите ни и да отстояват принципите на свобода и правото на собствена идентичност.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов