Избрани Новини

Главният секретар на ММС Асен Марков участва в откриването на Световния пробег на мира

Международната щафета стартира от Националния стадион „Васил Левски“ в София и за пет дни ще премине през 11 градове в България

Главният секретар на Министерството на младежта и спорта Асен Марков взе участие в откриването на Световния пробег на мира. Международната щафета стартира от Националния стадион „Васил Левски“ в София и за пет дни ще премине през 11 градове в България, след което ще се отправи към Гърция като част от 7-месечна обиколка на 48 държави в Европа. Това е най-мащабната и продължителна масова проява, посветена на мира. У нас тя се провежда от организацията с нестопанска цел Peace Run в партньорство с Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата и под патронажа на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.
„В Древна Елада войните са спирали, когато е имало олимпийски игри, в чест на спортистите, които се състезават. Още тогава спортът е помагал за постигане на мир. Благодаря на всички участници в Пробега на мира и на медиите, които ще го отразят, защото благодарение на тях все повече хора могат да видят, че спортувайки ставаме по-добри“, заяви Асен Марков.
Организаторите на Пробега връчиха на главния секретар на ММС сертификат и подаръци в знак на благодарност за подкрепата при организацията на събитието.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова запали факела, който ще бъде носен от международна щафета с български участник при преминаването в страните от Балканския регион. Тя бе една от четирите личности, които получиха специална награда за факлоносец от организаторите за личния си пример. Със същото отличие бяха удостоени бившият волейболист от националния отбор Евгени Иванов-Пушката, носителят на четири олимпийски медала по спортна гимнастика Йордан Йовчев и световноизвестният музикант Теодосий Спасов.
На тържественото откриване бе показано видео послание от Дейвидсън Хепбърн, президент на ЮНЕСКО (2009 – 2011 г.), който поздрави България с първото домакинство на откриването на Пробега на мира. Координаторът на Пробега за Европа Девашишу Торпи също изказа благодарност на всички, които участват и съдействат за провеждането на събитието.
Световният пробег на мира обединява радетели за мир от всички краища на света. През годините факелът е бил в ръцете на известни личности от различни сфери на обществения живот като Нелсън Мандела, Далай Лама, папа Йоан Павел ІІ, майка Тереза, Мохамед Али, Михаел Шумахер, Карл Люис, Арнолд Шварценегер, Пол Макартни и др. Пробегът се организира в България за първи път през 1997 г.
Горящият факел се предава от ръка на ръка, от човек на човек, от нация на нация, свързвайки и вдъхновявайки отделни хора, общности и държави.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)