Избрани Новини

Затвориха храма на Христовото Възкресение в Йерусалим

Властите искат от християнските църкви данък, надхвърлящ 100 милиона долара

Православната патриаршия в Йерусалим, съвместно с още две християнски изповедания – Римокатолическата и Арменската църкви в светия Град, взеха безпрецедентното решение да затворят храма на Христовото Възкресение в знак на протест срещу решението на властите да обложат с данък недвижимото имущество на християнските изповедания. Конфликтът продължава вече няколко месеца, като сумата, изисквана от християнските църкви, надхвърля 100 милиона долара.

В съвместна декларация трите християнски изповедания, които по традиция стопанисват светия Гроб Господен, заявяват, че решението да се обложи недвижимото имущество на християните в града с данък със задна дата нарушава техните специални права в Йерусалим, определени с международни договорености, прави невъзможна мисията им за посрещане на поклонниците и обгрижване на светините.

Те заявяват също така, че запорирането на сметките на изповеданията (до изплащане на задълженията) лишава хиляди семейства от прехрана, а децата от възможност да посещават училище. Това е пикът на системната кампания срещу църквите и християните.

Решението е дискриминационно и то може да доведе до още по-тежки последици, смятат християнските лидери, а именно до законова възможност да бъде отнемана в полза на държавата земя, собственост от векове на християнските църкви в региона.

В декларацията не се посочва време, кога основната светиня на християнски свят – храмът на Божи Гроб, ще бъде отворен.

Източник: dveri.bg



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов