Избрани Новини

Откриха изложба на проф. Емил Попов и негови ученици

Животът

25-02-2018, 16:05

Снимка:

ХГ "В.Димитров-Майстора"

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изложба „Пафтите – вселена от знаци“

Проектът прави връзка между поколенията в изкуството

Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора” представи изложба скулптура на проф. Емил Попов и негови ученици. Стремежът на проекта е да се направи връзката между поколенията в изкуството. Поставени в изложба едно до друго, произведенията на учителя и учениците дават възможност да се видят приликите и разликите, както и да се осмислят и анализират. Ще бъде издаден и дигитален каталог на експозицията, която е част от проекта „Учители и ученици в изобразителното изкуство” на Фондация „Въпреки”. Този проект дава възможност не просто и само да се представи една изложба, а да се открие живата връзка между поколенията.

Участници: Антония Ангелова, Антон Цанев, Анатоли Йончев, Белан Амин, Валя Георгиева, Викенти Комитски, Георги Любенов, Георги Лазаров, Диан Димов, Елена Аначкова, Иван Стоянов, Красимир Митов, Кирил Кузманов, Камен Старчев, Косьо Минчев, Мартиан Табаков, Мартин Трифонов, Нина Драгнева, Пенко Платиканов, Станислава Чапкънова, Цветан Пепелярски, Емил Попов.

Проектът се реализира от Фондация „Въпреки” с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Програма „Култура” на Столична община, в партньорство с Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” – гр. Кюстендил и със спомоществователството на фондация „Процес – Пространство”, Eurostill и Винарска изба „Русе”.

Емил Попов е роден 1951 г. в Кюстендил. Завършва Националната художествена академия, специалност „Скулптура”. 1979 г. е приет за член на СБХ. През 1992 г. завежда катедра „Скулптура” в Националната художествена академия. От 1972 г. участва в художествения живот на страната и във всички по-важни национални изложби, организирани от Съюза на българските художници. След 1994 г. организира множество самостоятелни изложби в България и чужбина. Произведения на Емил Попов са собственост на Националната галерия, СГХГ и на художествени галерии в страната, на ПУШКИН МУЗЕЙ в Москва, Националните музеи на Варшава и Прага, на музей ДАНТЕ в Равена, музей МОСТ в Норвегия, колекцията на Петер Лудвиг в Аахен (Германия) и на Хуго Вутен в Белгия.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов