Избрани Новини

Николай Бареков: Фалшивите новини продуцират корупция

Общество

25-02-2018, 07:56

Снимка:

Пресцентър

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Собственици на медии, журналисти, политици и граждани трябва да се обединят около изграждането на стратегия за изкореняването на тези порочни практики

Корупцията ражда фалшивите новини, фалшивите новини раждат корупцията. Има симбиоза между големите национални телевизии, социалните медии и определена група информационни агенции. Собственици на медии, журналисти, политици и граждани трябва да се обединят около изграждането на стратегия за изкореняването на тези порочни практики. Около това се обединиха участниците в кръгла маса на тема "Корупцията и генезиса на фалшивите новини в България", съобщиха от пресцентъра на Презареди БГ.
Събитието се проведе под егидата на Групата на европейските консерватори и реформисти и евродепутата Николай Бареков в партньорство с УНИБИТ.
Като гост-лектори участие в форума вземаха проф.д-р Стоян Денчев, професор, доктор на икономическите науки, ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии в София, Колин Стивънс, собственик и главен редактор на една от най-известните европейски медии – EU Reporter, проф. д-р Теодора Петрова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет Св. Климент Охридски и Никола Митев, медиен анализатор и ПР експерт.
Николай Бареков е категоричен, че у нас има абсолютен медиен монопол. Като явен пример за това той посочи т.н Кръг "Капитал", който по думите му не само притежава собствени медии, но и е овладял цели журналистически екипи, които работят в националните телевизии. Според евродепутата проблемът с фалшивите новини се корени в това, че те се раждат в анонимност, но са спонсорирани с пари, които идват от корупция и нелегитимни политически практики. "По този начин самите фалшиви новини продуцират корупция", смята Бареков.
"Първият признак, по който можем да познаем, че има фабрика за фалшиви новини, е когато няма легитимна причина за възникването на капитала, който издържа определен кръг от медии. Този капитал изсветлява фалшивите новини през националните телевизии, защото това са истинските медии, на които хората вярват", категоричен е Бареков.
В тази връзка евродепутатът посочи, че предложените наскоро изменение в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения не са достатъчни. По думите му, законодателите трябва да помислят за налагане на наказателни мерки, когато се създават и финансират медии с неясен капитал. Бареков лансира и идеята за въвеждане на термина "журналистически лобизъм". Мотивът му е, че след като съществува следва да се легитимира.
Според евродепутата проблемът с целевото дезинформиране на гражданите се корени в националните телевизии и интернет сайтове, а не в печатните издания, тъй като пазарът при тях е силно стеснен. "Електронните медии генерират огромно доверие у хората", каза Бареков и допусна, че именно от това се възползват определи кръгове, борещи се за политическо и икономическо влияние у нас.
Бареков засегна и темата за налаганата цензура във водещите национални телевизии. Като нагледен пример той посочи факта, че за последните три години нито една от тези медии не е отправила покана към него в качеството му на европейски депутата и член на третата по големина партия в Европейския парламент /ЕКР/ за обсъждане на проблеми от европейско естество.
В обществения дебат по време на кръглата маса се включи и Колин Стивънс - собственик и главен редактор на една от най-известните европейски медии – EU Reporter. Всички политически групи се стремят към медийното влияние над хората, политиците контролират съдържанието на информационните потоци, смята той. По думите му, фалшивите новини се използват, за да се манипулира общественото мнение и политиците ги използват, за да оказват своето влияние върху гражданите.
Колин Стивънс изброи и мерките, които според него следва да се предприемат с цел изкореняване на тези порочни практики. Според него трябва да има процес, при който да се идентифицира кои новини са фалшиви и кои истински, средства, чрез които да се осветлят финансовите канали на медиите и най-важното – хората трябва да се образоват, да знаят, че има фалшиви новини и те могат да бъдат публикувани. Много е важно да се намали влиянието на фалшивите новини, а това може да стане чрез образование на обществата, каза в заключение собственикът на EU Reporter.
Декан на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет Св. Климент Охридски проф. д-р Теодора Петрова изрази опасения по време не дискусията, че проблемът с фалшивите новини става все по-сериозен. По думите и концентрацията им е толкова голяма, че медиите вече не могат да изпълняват своята социална функция. "Не можем да имаме кредит на доверие към медийното съдържание, хората намалиха потреблението си", заяви още тя. Като основна причина разрастващата се епидемия на фалшивите новини наличието на социални мрежи и масовото им използване от потребителите, тъй като чрез тях фалшивите новини светкавично се разпространяват. Според проф. д-р Теодора Петрова основното средство за борба с тези новини е образованието и изграждане на праг на критичност у младите хора.
По време на събитието Никола Митев изнесе доклад, с който разобличи международната неправителствена организация "Репортери без граници", като разкри под влияние на кои политически и икономически кръгове се намира формацията.
Изследванията, които тази асоциация изготвя, са за свобода на печата, а не на словото, което прави ежегодните им класации неотносими по отношение на цялостната медийна свобода в България, твърди Митев. Пред пълна зала той представи презентационен материал, разкриващ в конкретика връзките на "Репортери без граници" с "Америка за България" и Кръга "Капитал".
Тези проучвания се правят от един кръг от медии и неправителствени организации , които са обединени от един общ идеен финансов център, констатира той. По думите му, има много детайли, които се спестяват, и тезата със сриването на България в индекса за свобода на словото се използва твърде спекулативно.
Митев е категоричен, че в самата класация би следвало да участват всички, упражняващи професията журналист, на съответната територия. "Никъде в публикуваната от "Репортери без граници" информация не фигурират нито имената на журналистите, които са участвали анкетите, на база на които се прави класацията, нито организациите, които участват в формирането на оценката по този индекс", подчерта медийният анализатор.
От това кои български асоциации, медии и журналисти се обявяват за техни партньори у нас можем да съдим и кой всъщност участва в тези изследвания, заяви Митев и изброи онези, с които "Репортери без граници" имам сътруднически отношения - Бивол, Асоциацията на европейския журналисти и Съюзът на издателите в България, в който членуват Иво Прокопиев, Сашо Дончев, Стояна Георгиева и Огнян Донев или т.н Кръг "Капитал", който пък се финансира изцяло от "Америка за България".
С цел да изясни ситуацията Никола Митев разказа пред участниците в кръглата маса и как всъщност се заражда Фондация "Америка за България". "Това е българо-американски инвестиционен фонд, който съществува в България от 1991 година до 2007 година. Тогава ние ставаме член на Европейския съюз, а на територията на Европа никой извън Съюза няма право да финансира съдебна, образователна система или други, свързани с вътрешната сигурност. Поради тази причина този инвестиционен фонд се преобразува във Фондация "Америка за България", създадена с пари от Българо-американска банка", разказа медийният анализатор.
В заключени Митев обяви, че "Репортери без граници" пък се финансират частично от Американския национален фонд за демокрация и неправителствените организации на Джордж Сорос, което означава, че и в двата случая финансирането идва от един и същ център на влияние.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)