Избрани Новини

Новаков: С програмата A.L.E.C.O. доказахме, че от България идват хубави неща

"Горд съм, че тази програма ще носи името на българин“, изтъкна Новаков в Сандански

A.L.E.C.O. ще е първата българска програма на ЕС. Много хора не ми повярваха, че ще се случи, но ето че стана. Крайно време беше да докажем, че от България може да излезе и хубаво нещо. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков пред над 120 младежи на 9-тия Зимен университет на Младежи ГЕРБ. Форумът се провежда в Сандански, а негови организатори са МГЕРБ, Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ и Фондация „Ханс Зайдел“.
„Различните институции идват и си отиват, но когато си направил нещо, с което си помогнал на някого – то ще остане. Горд съм, че тази програма ще носи името на българин“, изтъкна Новаков пред младите хора. Той обясни, че програмата разполага с почти един милион евро и може да финансира директно физически лица. По думите му всеки може да кандидатства, стига да има изпълним бизнес план. „В крайна сметка обаче всичко зависи от вас, ние даваме само първоначалния тласък“, уточни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.
„През май месец, в рамките на председателството на Съвета на ЕС, започваме преговорите за многогодишната финансова рамка. Важно е по време на дебатите да отстояваме политиките, от които се възползваме и в момента – като кохезионната например“, подчерта Андрей Новаков. Пред аудиторията той коментира и програмата, която той лично предложи, срещу превъртането на километражите. „Тази програма също е постижение. Благодарение на новата единна система, ще помогнем за спирането на тези „обири“, които автотърговците извършват спрямо купувачите“, каза още той.
Политиката създава възможности, но реализацията всеки прави сам. Само образованият човек може да се реализира. Дипломата не гарантира успех, а знанието. С тези думи народният представител от ГЕРБ-София и председател на парламентарната Комисия по образованието и науката Милена Дамянова се обърна към всички присъстващи младежи на Зимния университет. В рамките на конференцията тя изнесе лекция на тема „Образованието като водеща сила към личностно развитие".  Дамянова представи пред аудиторията 6 мита за образованието: образованието в България не е на ниво; не е важно какво учиш, важно е да имаш диплома; образованието е само чужди езици , за да отидем в чужбина;  нищо не се променя, само става все по-трудно; всеки трябва да се спасява сам, политиците само говорят; образованието не гарантира работа.
 „Дипломата не гарантира успех в живота, а знанията. Политиците и законите създават възможности, но всеки сам отговаря за своята реализация. А само образованият човек може да се реализира", посочи Дамянова. Тя сподели, че бизнесът вече не търси хора, които знаят чужди езици, а хората, които знаят чужди езици, имат образование и са креативни.
До края на месеца депутатите от Комисията по образованието и науката, Комисията по труда и социална политика и Комисията по икономика и туризъм очакват от ресорните министерства предложения за законодателни промени, които да премахнат пречките пред дуалното обучение. „Омръзна ми от стратегии за връзката между образованието и бизнеса. Аз и моите колеги в Народното събрание искаме да видим конкретни действия", категоричен бе депутатът от ГЕРБ-София.
„Винаги задавайте въпроси  и изисквайте честни отговори. Останалото е губене на време. Рискувайте. Нямате никакво време да се спотайвате и да чакате. Утре винаги е утре,  а животът е днес. Работете!“, заключи Дамянова.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)