Избрани Новини

С мъжка сватба и обиколка на имениците в Първомайци отбелязаха Тодоровден

Мисия

24-02-2018, 15:57

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Най-възрастните именички в селото са родени през 1932 г., а най-малката е само на месец

За поредна година жители и гости на Първомайци се събраха в двора на ОУ „Елин Пелин”, за да честват заедно Тодоровден. Празникът започна още сутринта с обиколка на имениците в селото, които не са никак малко. На Тодоровден в Първомайци празнуват над 70 именици, но младите мъже успяха да обиколят едва двайсетина. Най-възрастните именички в селото са три и са родени през 1932 г., а най-малката е само на един месец. Гост на имениците в Първомайци бе и кметът на Общината инж. Добромир Добрев. „На днешния ден празнуват всички носещи името Тодор и неговите производни, означаващи „Божи дар”. Поздравявам имениците и пожелавам здраве и берекет на тях и семействата им през цялата година”, поздрави празнуващите инж. Добрев.

Колоритното шествие от каруци, натоварени с развеселени ергени, бе атракция и за случайно преминаващи през Първомайци пътници и автомобили. За да бъде всичко безопасно и както му е реда, пъстрата колона бе ескортирана от полицейски автомобил.

След празничната обиколка и гостуване в домовете на имениците, мъжете пристигнаха на стадиона в училището, където трябваше да се състои и „сватбената церемония”.  Там ги очакваше развеселената публика, а за малчугатите имаше и допълнителна атракция - докато чакаха, можеха да пояздят пони.

Дегизирани в сватбени одежди, бъдещото "младо семейство" Меракови и "кумовете" Грозданови преминаха по червен килим до сватбения олтар. Там ги очакваше кметът на селото Ясен Янков, който извърши „бракосъчетанието”. Както си му е реда, "младоженците" си размениха халки и се разписаха в брачното свидетелство. Преди гражданската церемония, "булката" и "женихът" бяха "венчани" и от "свещеник". След венчавката, булката спази традицията и хвърли букета сред гостите, а младежът, който хвана цветята, ще бъде булка на следващата година.

След церемонията новото „семейство” Меракови поведоха празничното хоро.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов