Избрани Новини

Изложба за 140-годишнината от Освобождението на Русе

Дунав

24-02-2018, 11:00

Снимка:

РБ "Любен Каравелов"

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенци почетоха Освобождението на града

Гравюрите от европейските седмичници са непознати за широката публика

В Регионална библиотека „Любен Каравелов“ беше открита изложба, посветена на 140-годишнината от Освобождението на град Русе и България. Съорганизатори на инициативата са Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски“ - Русе, Държавен архив - Русе и Сдружение „Русчук.БГ“.

 

Сред официалните гости на събитието бяха вицеконсулът на Генералното консулство на Руската федерация в Русе Иван Пивоварчук,  проф. Красимир Ениманев – председател на Регионалния обществен съвет „Приятели на Русия“ и др. Поздравителен адрес до организаторите на изложбата изпрати кметът на Община Русе Пламен Стоилов.

 

Сдружение „Русчук.БГ“ показва в изложбата един по-различен поглед на Освободителната руско-турска война, представен преди 140 години на читателите на реномираните седмичници: „THE ILLUSTRATED LONDON NEWS, „THE GRAPHIC“ и „LE MONDE ILLUSTRE“. Кореспондентите и художниците на вестниците старателно описват и рисуват, всичко, което са видели по време на войната и в двата воюващи лагера. Гравюрите от европейските седмичници са непознати за широката публика. Представени са само тези от тях, които са свързани с Русе. Тези новинарски седмичници са печатани в многохиляден тираж  и са стигали почти до всяка точка на земното кълбо. Така читателите са следили всичко случващо се на световната историческата сцена. 

В експозицията могат да се видят ценни снимки и документи, свързани със събитията през 1877-1878 г., предоставени от Държавен архив - Русе.  

Русенската библиотека представя графични издания, посветени на различни годишнини от Освобождението на България с фокус към Русе. Изданията съдържат гравюри, снимки и картини на известни художници, изобразяващи личности и паметни сражения. Централно място заемат военните действия на Източния отряд и българското опълчение по време на Руско-турската освободителна война. Показани са и книги на русенски автори от фонда на отдел „Краезнание“, посветени на паметните събития отпреди 140 години. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов