Избрани Новини

В Банско продължава "SNOW CINEMA: филми за ски и сноуборд"

Прожекциите са на 22, 23 и 24 февруари от 18:30 часа

Започна зимното кино в Банско – петата кинопанорама “SNOW CINEMA: филми за ски и сноуборд”. От вчера от 18:30 часа в киносалона на Посетителския информационен център в Банско (срещу паметника на Паисий и църквата “СветаТроица”) прожектират едни от най-добрите филми за ски и сноуборд, основно от последните две години.

Програмата отразява многообразието на човешкото общуване с природата чрез ските и сноуборда.Тя включва 9 филма от Албания, Австрия, Германия,Италия, Франция, Швейцария и България. Четири от тях са носители на награди от миналогодишния Банскофилмфест. Ще видим уникални места за ски и сноуборд в Албанските Алпи (планината Проклетия), Пагагония, Доломитите, Алпите, Кавказ, Олимп, Парнас, Хелмос, планините на остров Крит, Гренландия и още много, много места по четирите краища на света.

Традиционната кинопанорама “Snow Cinema” е емблематично събитие от зимния културен календар на Банско и региона. Организатори са Община Банско и Сдружението “Международен фестивал на планинарския филм”.

Вход свободен!

ПРОГРАМАТА ДНЕС:

23 февруари, петък

18.30-18.50 – “Я Мас – снежните номади в Гърция” (Австрия, 2017, Марко Фройденрайх, 20’)
https://vimeo.com/235016170
Пътуването на снежните номади продължава. През януари 2017 г., в разгара на “зимата на века”, Фабиан Ленч и неговите приятели отново поемат на път със своя специален камион – този път към Гърция. Там те набелязват и се спускат със ски по нови и зрелищшни линии в райони, които все още ги няма върху картата на световния фрийрайд. Филмът разказва за каране по девствен сняг в Парнас, за сърф на остров Крит и за нови линии на спускане от Хелмос в околностите на Калаврита до Олимп. Снежните номади се възползват в пълен размер от възможностите за outdoor activities в Земята на Боговете и за потапяне в една от най-богатите и най-древните култури на Земята.
18.50-19.58 – “Елбрус” (Франция, 2017, Лоран Жаме, 68’)
https://vimeo.com/194878146
Ще отидем в Северен Кавказ и ще се изкачим на легендарния Елбрус (5642 м) – най-високият в Европа. Ще придружаваме скиорите Тибо Дюшосал и Люка Швиейковски, които често посещават Русия в търсене на нови склонове за спускания и пребивават в тази натоварена с история планина, която никога не им спестява изненади.
- Специалната награда на журито на Банскофилмфест’ 2017.
20.00-20.21 – “Мано” (България, 2017, Росен Спасов, 21’)
https://www.youtube.com/watch?v=xb_kGF_etvY
Манол Калниев (роден през 1977 г.) е тийнейджър, когато Берлинската стена пада и светът се променя драстично. Израства в най-бурните години на прехода като нормален представител на своята възраст. В края на 90-те животът му се диктува от празнота и безсмислие, и е калейдоскоп от шумни празненства, жени и махмурлук. Поредица от лични осъзнавания ще се превърнат в животопроменящ фактор за него.Този филм-портрет показва настоящето всекидневие на Мано, което е изпълнено със ски, сноуборд, колоездене, кунгфу, спининг и йога.

24 февруари, събота

18.30-19.36 – “Пoстоянство” (Франция, Швейцария, 2016, ЛоранЖаме, 66’)
https://vimeo.com/ondemand/perseverance
Ришар Амакьор открехва вратата на една непозната и завладяваща вселена – нафрийрайда.Филмът ни пренася в необикновен свят на тренировки, състезания и пътувания до четирите  краища на света. Въпреки контузиите и отчаянието, решителността на Ришар да се върне  и да постигне най-доброто ниво остава непокътната. Защото страстта му към ските и общуването с природата чрез тях е просто безкрайна.
19.38-20.30 – “Навлизане в две вселени – епопея в Гренландия” (Германия, 2016, ЙохенШмол, 52’)
https://www.youtube.com/watch?v=X6W92RnXSJ4
Трима носители на престижнатанаграда “Приключенец на годината” на списанието “National Geographic” (средтях е сестрата на Ерик Макнейър-Лондри, един от миналогодишните официални гости на Банскофилмфест – Сара) предприемат необикновена каякарска мисия в Гренландия. Със ски и кайтове те теглят своите каяци 1000 километра през ледената пустош, а после правят спускане по най-северната река, по която някой някога е гребал.
- Наградата за цялостна реализация в екстремни условия от Банскофилмфест’ 2017.

Организатори:
Община Банско,
Сдружението “Международен фестивал на планинарския филм”.

--------------------------------------------



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов