Избрани Новини

НП "Рила" чества 26-ти рожден ден

Стартираха инициативите по повод годишнината от обявяването му за защитена територия

Стартира официалната програма по повод 26 години от  обявяването на Национален парк „Рила“ за защитена територия. Началото бе поставено днес в 10:00 часа в залите на Регионалния исторически музей и Благоевград. Специално подготвеното екозанимание запозна малчуганите от ДГ „Ведрица“ с животни-рекордьори, обитаващи териториите на НП „Рила“. За малките любознайковци бяха подготвени изображения на животни, които те трябваше да оцветят. А за финал получиха подаръци - магнитнитчета с различни природни забележителности от Национален парк „Рила“. Екологично-образователната програма продължи пред четвъртокласници от ОУ „Димитър Талев“ с разказ за историята на парка, неговите забележителности, езера, водопади, пътеки. Децата разгледаха и специално устроения кът за животни в отдел „Природа“ към РИМ-Благоевград. Пред  ученици от 9, 10 и 11 клас от ПМГ „Акад. Сергей Корольов“ експерти представиха презентации за уникалното биологичното разнообразие в НП „Рила“, природните забележителности и резерватите, както и правилата за поведение в защитената територия.
Инициативите по повод 26-годишнината на НП „Рила“ продължават на 21 и 22 февруари в залите на РИМ-Благоевград. Утре, 21 февруари /сряда/ от 10:30 часа в екологично-образователните програми ще се включат деца от ДГ „Вечерница“. В 11:10 ученици от III В клас от СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ ще участват в презентации на тема „Кой расте в Национален парк „Рила“. След тях участие ще вземат ученици от II класове от ОУ „Димитър Благоев“ и ОУ „Димитър Талев“. На 22 януари /четвъртък/ от 09:45 часа ученици от IV А клас от ОУ „Димитър Талев“ ще научат за природата на парка с презентации за животните, растенията и птиците, а деца от ДГ „Вечерница“ с еко-занимания ще се запознаят с животните рекордьори на териториите на НП „Рила“. От 14:00 ч. презентациите и еко-заниманията продължават с ученици от СУ „Иван Вазов“ Благоевград.
Паралелно със заниманията в РИМ-Благоевград на 22 на февруари от 10:00 до 18:00 часа в Градската художествена галерия ще се проведе еко работилница. В заниманията участие ще вземат деца от детските градини, училища, младежи и девойки от ЦНСТ и Защитено жилище за лица с умствена изостаналост. Те ще изработват екохранилки от портокалови кори, картини на животни, обитаващи НП „Рила“ от семена и рамки за снимки от бързосъхнеща глина.
Отбелязването на 26-годишнината на НП „Рила“ е съпътствано и с изложба с рисунки от Четвъртия национален ученически конкурс „Национален парк „Рила“ - познат и непознат“. Експозицията е наредена в залите на Градската  художествена галерия, Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград и РИМ-Благоевград.
На 23 януари от 10:30 часа студенти по режисура от ЮЗУ „Н. Рилски“ с ръководител доц.Камбурова ще проведат мотивационна среща с екипа,  създал филма „Национален парк „Рила“ и зоната на вечните снегове“. В Регионален исторически музей - Благоевград ще бъде изнесена постановката „Приключенията на прилепа Дарки“, която ще започне в 15:00 часа. Участие в представлението ще вземат деца от ДЮТ „Щурчо“ към ЦЛТРДБ.
Дни на отворени врати ще се проведат на 24 и 25 февруари в Посетителския  център за Национален парк „Рила“ в Паничище и Посетителския информационен център - Самоков.
Кулминацията в честванията е програмата на 26 февруари, от 11:30 часа в  зала „22 септември“. На тържествена церемония ще бъде представен юбилеен филм за „Национален парк „Рила“ и зоната на вечните снегове“. Подготвена е музикална програма и ще бъде подредена и юбилейна експозиция под надслов „Национален парк „Рила“ - ретроспекция“.
Мероприятията по повод годишнината от обявяване на НП „Рила“ за защитена територия“ се организират съвместно с Община Благоевград, Регионалния исторически музей-Благоевград, Регионалния телевизионен център - Благоевград, Регионалното управление на образованието - Благоевград, Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов