Ученици от Банско се запознаха с делото на Левски

Мисия Банско

19-02-2018, 14:58

Снимка:

Община Банско

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Таекуондо клуб Хоук - Банско с двама състезатели на Евро 2018

Музейният комплекс в града организира събирането

„ЛЕВСКИ Е С НАС И НИЕ СМЕ С НЕГО“ – под този надслов премина отбелязването на 145 – годишнината от гибелта на Васил Левски, организирано от Музеен комплекс и НУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Банско.
Във всяко българско сърце живее споменът за него, Апостола, неуловимият Дякон, мъжът с най-чистата душа! Започваме да учим българската история с неговото име, символ на безгранична преданост към Род и Родината.
Много са знаците на обичта ни към Левски, непресъхваща и вечна е паметта за него. Паметта за живота му, за подвига му, за неговите прозрения и послания. Неотменен и важен дял от тази памет са вещите и ръкописното наследство на Апостола. Онези свещени предмети, които са докосвани от него, пожълтелите листи, запазили мислите и мечтите му. Днес те се съхраняват в музеи, архиви и библиотеки, сред символите на българщината, като част от националното ни богатство.
Музейните специалисти запознаха учениците с документалното и веществено наследство, останало ни от Васил Левски. В края на презентацията децата отговаряха на въпроси, свързани с нея, а отличилите се получиха малък спомен от мероприятието.
Присъстващите се снимаха пред кръстосани револвер и сабя от времето на Апостола като комитетски съзаклятници и се докоснаха до автентични оръжия оттогава, извадени от фондовете на Музейния комплексСнимка на Деня

Щрихи от Плевен