Избрани Новини

Постенето - полезно и необходимо

Животът

19-02-2018, 11:58

Снимка:

pixabay.com

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Добре е за душата и тялото

Постът в народната митология води началото си от вярването за ритмичната смяна на хаоса с порядъка. Християнството просто възприема и доразвива тези идеи, като ги обвързва с църковните празници. Постите са воля и отношение към вярата в бога. Освен ограничение в храненето, по време на пост трябва да се опитаме да бъдем по-добри, по-снизходителни, по-сдържани, по-внимателни един към друг и да се държим с хората така, както искаме и с нас да се отнасят.

В нашата традиция постите представляват лишение от месо, мляко и млечни продукти, яйца, риба, алкохол, въздържание от плътски удоволствия. Постът е пречистване най-напред на душата, а после и на тялото. Основата на традицията е в т.нар. духовен пост, при който е наложително въздържание от всички грехове -  на езика, на сърцето, на мисълта и на волята.

Тъй като по време на постите изключваме белтъчините от животински произход, за да не нарушаваме баланса на организма, трябва да ги заместим с витамини, микроелементи, белтъчини и въглехидрати от растителен произход. По време на пости обикновено разрешените храни са основно от растителен произход – плодове и зеленчуци, тестени изделия, всичко, за което можете да се сетите и което не е от животински произход.

Според съвременната диетология православните пости са разумно организирана система, основана на годишния кръговрат. Положителните страни на постенето следва да се използват разумно. Постенето не бива да е продължително. Не се препоръчва в ранна детска възраст и при някои стомашно-чревни заболявания.

Съвременната медицина препоръчва редуването на консумацията на постна и блажна храна, защото признава ползите за човешкия организъм както от постенето, така и от консумацията на мляко, сирене, яйца, месо, които доставят на организма аминокиселини. Ползите от правилно и внимателно проведените пости също са много: повишеният прием на зеленчуци и плодове (богати на пектин, целулоза и антиоксиданти) спомага за изхвърлянето на токсините, облекчава дейността на храносмилателния тракт, ендокринната и сърдечно-съдовата система. Намаляват се нивата на лошия холестерол, метаболизмът се засилва.

Постенето действа имуностимулиращо, подобрява съня, дейността на сетивата, подобрява паметта. Неслучайно се препоръчва ядене на постна храна при много сърдечно-съдови и белодробни здравословни проблеми.

Типичната за постите по-безсолна храна влияе отлично на бъбреците и отделителната система. Напълно възможно е по време на пости да се редуцира теглото/в зависимост от хранителния и спортния режим/.

Рисковете от постите диетолозите виждат единствено в продължителното им прилагане. Отсъствието на животински протеини лишава организма от незаменими аминокиселини, желязо и калций. Напълно липсва в растенията витамин В12, който е важен фактор в кръвотворенето

Асоциация с ВВД

Храните, които се консумират по време на пост, извикват в съзнанието асоциация с хранителния режим по време на високовъглехидратна диета (ВВД). Напълно обяснимо, защото застъпените в постите храни могат да намерят 100% приложение в режима на ВВД. Това е режим, при който организмът ни си набавя необxодимата енергия главно от въглехидратите за сметка на мазнините, които се cвеждат до минимум.

По време на ВВД храните, които се консумират, са предимно въглехидратно преобладаващи - хляб и хлебни изделия, ориз, картофи, грах, боб, леща, царевица, други зърнени храни, захар и захарни изделия, зеленчуци. Храненията са разпределени между 5-6 на ден.

Режимът е полезен за растеж поради постоянния приток на енергия към мускулите вследствие на храненето (по време и след тренировка).

Как да постим

За по-успешно приложение на хранителния режим за покачване на мускулна маса по време на пост и ВВД следва да се спазват някои съвети:

Компенсирайте липсата на животински белтъчини с много бобови култури; за да постигнете оптимален аминокиселинен баланс, комбинирайте ги със зърнени храни.

Ползвайте пълнозърнести зърнени храни. Те ще ви дадат много минерали и витамини от група В.

Набавяйте си достатъчно желязо чрез прием на храни, съдържащи витамин С, защото този витамин подобрява усвояването на желязото - грах, карфиол, зеле, чушки, лук, киселец, коприва, цвекло, цитрусови плодове, ябълки и други.

Хапвайте често храни, от които да си набавите калций, който организмът не получава заради това, че не се консумира мляко и продуктите му - пълнозърнест хляб, коприва, спанак, ядки, сушени плодове и бобови храни.

Пийте достатъчно количеството вода (поне по 1,5-2 л на ден). Полезно е да се пие и чай, напр. шипков, който съдържа големи количества витамин С.

Конусмирайте разнообразна храна, за да можете да доставите на организма си всички необходими му вещества, минерали, соли, витамини и т.н.

Идеи за рецепти за постни манджи и за ВВД-режим има безброй. Много от тях са широкоизвестни, като например: боб в различни комбинации, постна мусака, картофени вкусотийки, баница с праз, със спанак, с тиква; ориз в различни варианти - със зеленчуци, със спанак, с гъби; пълнени чушки с ориз и т.н.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов