"Младите в операта" с премиера най-напред в Банско

Мисия Банско

17-02-2018, 10:00

Снимка:

[email protected]

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Млади оперни певци и музиканти подготвиха италианската опера La serva padrona

Международен екип от млади оперни певци и музиканти репетираха  италианската опера LA SERVA PADRONA от Джовани Паизиело.

От февруари 2018 г. България е първата държава-домакин по реализирането на двугодишния международен проект [email protected] (Младите в операта) със съдействието на Фондация Опероса.

Това е първият български проект за сътрудничество в областта на културата "Креативна Европа", одобрен да получи съфинансиране от Европейския съюз

Млади оперни дарования и музиканти от България, Черна гора и Сърбия представят класическата музика от операта La Serva Padrona от Джовани Паизиело.

Целта на проекта е популяризиране сред младите хора на операта, както и на тези, които се занимават с нея и тяхното бъдещо развитие - творческа мобилност и обмен на култури.

Българската публика ще има удоволствието първа да гледа премиерата на операта La serva padrona от Паизиело в изпълнение на сопраното Александра Станкович (Сърбия) и басът Божидар Божкилов (България).

Диригент: Милен Апостолов

Ментор Предраг Госта (Сърбия, САЩ)

Режисьор: Владан Джуркович (Сърбия); сценографията Магдалена Влаич (Сърбия); Костюми Лина Лекович (Черна гора);

На пианото: Бояна Радивойевич (Сърбия)

Музиканти: Иво Александров, Бойка Младенова, Христо Аролски, Иван Стайков

Премиерата е в Банско е днес, 17 февруари, от 17:00ч., в зала  ”Информационен център“. Турнето на младите творци из България започва от курортния град.

Следват:

София: 18 февруари от 18.30ч. кино „Влайкова“;
Габрово: 20 февруари от 19:00ч. зала „Възраждане“
Плевен: 23 февруари от 19:00ч. ДКТ „Иван Радоев“Снимка на Деня

Щрихи от Плевен