Откриват нова изложба в Археологическия музей в Сандански

Холограмно изображение на Спартак ще посреща посетителите

Златни апликации, сребърен средновековен потир и рядък гладиаторски афиш са сред най-интересните експонати на изложбата „Сандански от Праисторията до Средновековието“, която ще се открие днес от 17:30 ч. в Археологически музей - Сандански.
Изложбата ще бъде експонирана в две от наскоро реновираните зали на музея. Представени са находки, обхващащи периода от новокаменната епоха до Средновековието, открити при проучвания на археологически обекти на територията на община Сандански, включително праисторическите селища край селата Ковачево и Дамяница, античния Партикополис и средновековната столица Мелник.
Антропоморфни фигури, бронзови лабриси, мраморна надгробна пластика, експонати от керамика, стъкло, сребро и злато, накити, антични и средновековни монети ще потопят посетителите в миналото на града и общината. Самостоятелни витрини ще представят находките от по-богатите и интересни обекти в античния Партикополис, града под съвременния Сандански.
Работното заглавие на изложбата е „Когато бъдещето се среща с древността“. Гостите на музея ще могат да се срещнат с  миналото чрез магията на съвременните технологии. Чрез добавена реалност ще бъдат представени древни занаяти. Холограмно изображение на Спартак, водач на робското въстание в древен Рим, ще могат да видят посетителите на Археологическия музей. Легендарният тракиец Спартак, вожд на робите, които умряха свободни и един от символите на Сандански, ще разкаже за живота и борбата си. Подготвени са и други изненади.
Снимка на Деня

Щрихи от Плевен