Избрани Новини

Училищни работилници подпомагат развитието на умения за характер в учениците

Ще представят кампанията на 15 февруари от 14 ч. в Благоевград

Социалният проект „Характер.бг“ стартира кампания за провеждане на нови училищни работилници за характер през тази учебна година. Инициативата предвижда 15 работилници за над 300 ученици в начален курс на обучение от 15 училища в 15 града в България: 14-те общински града в област Благоевград и столицата София. Кампанията се осъществява съвместно със Сдружението на началните учители в област Благоевград.

„Живеем в най-сложното и предизвикателно общество, което някого е съществувало. Съвременните наука и практика доказват, че за своето оптимално развитие и функциониране в училище и в живота след училище и семейното вкъщи, днешните ученици имат също толкова голяма нужда от знания по учебни предмети, колкото и от умения за благополучие и характер.“, споделя Димитър Татарски, съосновател на Характер.бг. „Правим работилниците в подкрепа на усилията на учители и училища в България, съзнаващи, че успехът през 21 век изисква едновременно академична подготовка и здраво изградени характер и ценности за живота.“

Досега, Характер.бг има проведени 11 работилници с над 200 ученици от 5 училища в област Благоевград. Работилниците подпомагат изграждането на лексика и разбиране за 7 силни страни на характера с най-висока приложимост в образованието и успеха в училище и в живота: упоритост, любопитство, саморегулация (самоконтрол), надежда (оптимизъм), благодарност, пламенност и социална интелигентност.

Работилниците се провеждат групово по класове, с ученици от 1 до 4 клас, в рамките на 1 учебен час. Включват 2 части: първа, в която с тематични видеа, снимки, занимания и дискусии, ученици и ментори обсъждат същността и силните страни на характера; втора, в която чрез писане на кратки истории, рисуване на конкретни сцени, други занимания съгласно възрастта и интересите на децата, учениците творят по свои страни на характера. Работилниците приключват със сертификати за участие и плакатчета със страните на характера.

За да сподели повече за инициативата на учители, родители и широката общественост в град Благоевград и областта, Характер.бг провежда публично представяне на кампанията на 15 февруари /четвъртък/, от 14 часа, в Зала 5 на Община Благоевград. На събитието, екипът на проекта ще разкаже за мотивите и целите на кампанията, методологията на работилниците, застъпените 7 силни страни на характера в тях, самата им организация и провеждане по градове.

Характер.бг е социален проект за създаване на онлайн платформа за оптимално развитие в България, съдържаща актуални практики за изграждане на благополучие и характер вкъщи и в училище, подпомагаща координацията и сътрудничеството между родители и учители в процеса, и предоставяща подкрепа за интегриране на позитивното образование и образованието за развитие на характера в българската образователна система. Повече информация може да бъде намерена на страницата на проекта във Фейсбук: Характер.бг.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)