Избрани Новини

Животновъди от Пиринско се оплакват от забавени субсидии

Парите

14-02-2018, 10:00

Снимка:

Асоциация "Малешевска дългокосместа коза”

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дългокосмести красавици събират погледи на почитатели в Крупник

Дългокосмести красавици дефилират в Крупник

В Асоциацията "Малешевска дългокосместа коза” има около 60 стада с над 4500 кози

Животновъди от Асоциацията „ Малешевска дългокосместа коза” се оплакаха, че се бавят субсидиите, които получават, съобщи БНТ. По думите им така не могат да осигурят на време и на по-нормални цени фураж за животните си. В асоциацията има около 60 стада с над 4500 кози.
Богдан Христов от село Крупник е заместник-председател на асоциацията.Той е и един от инициаторите за опазването на рядката порода „Малешевска дългокосместа коза”,която се среща само в Пиринския край: Ние субсидиите трябва да ги получаваме юли –август някъде, когато се жъне, когато отиваме на нивата да взимаме фуражите и сеното. По са евтини. Сега вече една бала сено летния сезон е 1.50,  сега е 5 лева.Това трябва да се помисли на ниво Министерство на земеделието.
Друг проблем е липсата на пазар за яретата. Досега ги изкупуват предимно търговци прекупвачи, които предлагат от 3.50 до 4.50-5 лева за кг живо тегло. Стопаните се надяват да бъде намерен външен пазари да получават по-добра цена за животните си.
Богдан Христов: Сега имаме една надежда с пазара с Турция. Ако се отвори, ако тръгне, както трябва, значи животновъдите ще са добре.
Броят на животновъдите в асоциацията расте. През миналата година са създадени стада и в общините Гоце Делчев и Сандански.
Богдан Христов: Почти всички са млади. Повече са около 30-35-45 годишна възраст, аз съм така най-възрастен и двама-трима така. Всичко е младо.
Млякото, което добиват от стадата си, стопаните предават в мандри в региона. Надяват се в скоро време да имат собствена мандри и да произвеждат сами сирене, кашкавал и кисело мляко.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов