Избрани Новини

Жилищните сгради в Благоевград са устойчиви при земетръс

При новото строителство има много повече изисквания за сеизмична устойчивост

Благоевградска област е с най-висока сеизмична активност в страната  по данни на Българската академия на науките. Последното земетресение в района от 1904 година е с магнитуд 7.8 по Рихтер. Според строителни инженери сградният фонд в града е в добро състояние, като постройките отговарят на изискванията и могат да издържат на силни земни трусове, информира БНТ. До края на 2025 година от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН трябва да изготвят карта на сеизмичния риск за различните области в страната. Тя ще подпомага институциите и общините да предприемат превантивни мерки и да актуализират плановете си за безопасност.
Според строителни инженери, в Благоевград има голямо разнообразие на сградите и начина на конструирането им.
Инж. Пламен Бегъмов: „Много малко са сградите, които са паянтови в града, което е много добре. Останалите сгради не са напълно осигурени по сегашните норми, но имат масивност. Масивност, което им дава някаква сигурност при земетресения. Не при най-високата степен, но има дава сигурност.”
Според специалистите сградите нямат срок на годност, важното е да не бъде нарушена конструкцията и целостта им, както и да бъдат поддържани. Въпреки това обаче специалисти твърдят, че при новото строителство има много повече изисквания за сеизмична устойчивост, което ги прави и по-сигурни.
Георги Багашки: "За съвсем новото строителство, какво да ви кажа, там има толкова модерни неща, толкова презапасяване, че някои се правят като атомни скривалища."
Често жилищните сгради стават опасни, когато се правят ремонти, без те да са съгласувани със специалисти.
Инж.Бегъмов: "Блъскане на стени, пробиване на отвори, особено в стари сгради намалява носимоспособността на сградата на сеизмични въздействия. Особено на гъвкавите първи етажи, където се блъскат, за да правят магазини и заведения."
Според строителни инженери панелните блокове са безопасни, стига връзките между тях да бъдат изправни. Почти невъзможно е обаче да бъдат проверени всички, тъй като свързващите елементи най-често се намират в мокрите помещения на жилищата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов