Избрани Новини

За разлика от медиците, родните фармацевти не напускат страната

Мисия

11-02-2018, 10:42

Снимка:

Общинско радио

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

В старата столица отбелязват 11-годишнина от създаване на фармацефтичния съюз

Само 1 процент от фармацевтите у нас отиват да работят в чужбина. В съсловието няма такъв феномен за напускане на страната , както при лекарите и медицинските сестри. За оставането на кадрите в България значение имат добрите условия на труд и високите възнаграждения. Това коментира пред Общинското радио във Велико Търново проф. Илко Гетов – председател на Българския фармацевтичен съюз.

С увеличение на кадрите от петте факултета ще се решат и някои от проблемите с повишаване на контрола за работа на дрогериите.  До 2025 година ще се стигне средноевропейското равнище на 10 хиляди население да се падат 10 фармацевти. В момента те са 8.6 на 10 хиляди души.

Вчера и днес повече от 70 магистър-фармацевти от цялата страна отбелязват в старата столица 11- годишнината от основаването на Съюза. Домакин на събитието е Регионалната фармацевтична колегия, отличена за най-добра през миналата година. В нея членуват 154 магистър-фармацевти. „Тя е една от най-активните и професионално работеща у нас, подмладява се и съставът й“, коментира проф. Гетов.

Около 95 са аптеките в областта. Работи и денонощна в областния център, което е придобивка за болните. „ При нас не е така осезаем проблемът с достъпа до аптеки в по-отдалечените райони, защото няма общински център без аптека“, коментира Евгени Маринов – председател на Регионалната фармацевтична колегия. Той обясни, че нейни членове работят в Арбитражните комисии към РЗОК. През миналата година след разглеждане на жалби са отменени 6 констатации, което на практика отменя глоби. Казуси са решени и в Комисията по етика и качество. В регионалната фармацевтична гилдия продължава и последващото обучение. През март във Велико Търново ще се приведе съвместна обучителна среща на местната колегия с Бургаската.

    „Ние сме най-младата съсловна организация. В нея членуват 6 188 матистър-фармацевти. 80 процента от тях са жени. А 75 процента от колегите работят в аптеки. Съюзът е необходим. Наши представители участват в преговорите с НЗОК, в различни комисии, имаме вече представител и в Народното събрание“, разказа още проф. Гетов пред Общинското радио.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)