Избрани Новини

Кюстендилските пожарникари се отчетоха

Регистрирани и обслужени са 1283 сигнала за произшествия

В края на миналата седмица РДПБЗН – Кюстендил отчете резултатите от дейността си през 2017 година. Отчетът бе представен от директора на РДПБЗН комисар Св. Георгиев. Гости на събитието бяха ст.комисар Ал. Джартов от ГДПБЗН, зам.областният управител на Кюстендилска област Р.Цветин, зам.директорът на РДГП – Кюстендил комисар Св. Петров, директорът на ЦСМП д-р Анелия Георгиева и ръководителят на БЧК д-р Е.Кацарска 

През 2017 г. в Оперативния център при РДПБЗН – Кюстендил, са регистрирани  и обслужени 1283 сигнала за произшествия, срещу 1140  през 2016 г.

Анализът на причините за възникналите пожари с материални загуби  показва, че най-често пожарите са възникнали вследствие на небрежност при боравене с открит огън.

Анализът на пожарите със загуби през 2017 г. по отрасли показва, че най-значителен е делът на възникналите пожари с материални загуби в отрасъл “Жилищно стопанство”, следвани от тези  в сферата “Транспорт, складиране и пощи”. Сравнението с петгодишния период от време очертава запазване на тенденцията за сериозен брой пожари в частния сектор по време на зимния отоплителен сезон. Основни предпоставки за тяхното възникване са небрежни човешки действия и нарушени правила за пожарна безопасност при експлоатация на отоплителни и нагревателни прибори.

Пожарите без материални загуби през 2017 г. са с 127  повече от тези през 2016 г. Най-честата  причина, която води до възникване на пожарите в сухите треви, е човешката небрежност. Други основни фактори са високите температури и засушаването, необработваемите площи и пасища и близостта им до горски и житни масиви, ниска противопожарна култура на населението.

Най-много спасителни дейности през 2017 г. са извършени при „Катастрофи в транспортни средства”, следвани от „Оказване на помощ, издирване и/или спасяване”, следвани от „Битов/промишлен инцидент”.

Анализът на пожарите с жертви през 2017 г. по възрастови групи показва най-висока смъртност сред хората над 63-годишна възраст. При пожари през 2017 г. са загинали петима граждани. Четирима от загиналите са в пенсионна възраст (от 63 до 86 години). В групата до 7 - годишна възраст жертвата е едно дете на 4 години. Пострадалите граждани при пожари през 2017 г. са шест. За целия петгодишен период 2013-2017 г. най-много са загиналите в пенсионна възраст (от 63 до 90 години) – 13 човека, следвани от тези във възрастовия интервал (от 19 до 62 години) – 7 човека и две деца на 4 г. Пострадалите граждани при пожари през периода 2013-2017 г. са 25. Най-голям е броят на хората в работоспособна възраст.

Основна причина за пожарите със загинали и пострадали е небрежността на гражданите, липсата на култура по отношение на спазването правилата за пожарна безопасност и изградени навици за действие при възникване на пожар. Поради това, усилията на органите за ПБЗН са насочени чрез превантивна дейност в тази насока за повишаване противопожарната култура на населението и недопускане възникването на пожари.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов