Избрани Новини

Внимание! Театърът в Благоевград пропада

Новините

23-01-2018, 20:54

Снимка:

vamo.net

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Представят премиерните постановки в благоевградския театър

Сградата е потънала с 10 сантиметра

Сградата на Благоевградския театър се нуждае от спешно укрепване. За последните две десетилетия сградата е "потънала" с повече от 10 см. Отделно има разместване на външните плочи, а част от вратите и дограмата са изкривени и това крие опасност за посетителите.

Според директора на театъра Александър Галперин теренът, върху който се намира сградата, е с подпочвени води. Той предполага, че зачестилите напоследък земетресения допринасят за разместването на земните пластове, а оттам и на самата конструкция на сградата.

Александър Галперин, директор на Драматичен театър "Никола Вапцаров": Ние имаме една трета част стъклена, огромни стъклени площи като фасада. При едно такова разместване, когато нямаш стабилизирана опора, щетите са кратно повече. Почват да хвърчат, да се пукат всички стъклопакети.

От културната институция в града казаха, че вече два пъти са информирали Министерството на културата за проблема. Теренът под сградата е общинска собственост и затова за проблема е сезирана и Областната управа. Оттам казаха, че възлагането на фирма за експертно становище, както и какви средства ще са необходими за бъде укрепена сградата, е от компетенцията на Министерството на културата.

Александър Галперин, директор на Драматичен театър "Никола Вапцаров": Ние само виждаме как изведнъж се пукат стени, разминават се една с друга, не могат да се отворят, щото има поредното спадане надолу и алармираме.

Изчаква се отговор от Министерството на културата, с който трябва да каже какви мерки ще се предприети за укрепване на сградата на Драматичния театър в Благоевград, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов