Какво да ядем, за да се предпазим от грипа?

Общество

23-01-2018, 09:05

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Експерти със съвети как да се предпазим от грипа

Без грипна ваканция засега

Когато настъпи вирусна инфекция, моделът на хранене коренно се променя

В разгара на грипната епидемия сме. Какви храни да ядем, за да се предпазим и кои продукти могат да подсилят имунитета ни? Съвети даде в ефира на Нова Телевизия диетологът проф. Донка Байкова.

В период, в който върлуват различни респираторни вируси, би трябвало да сме подготвили организма си. Това означава един балансиран хранителен прием, в който трябва да има достатъчно белтъчни храни. Пълноценните са месо, риба и яйца, както и мляко и млечни продукти. Ако сме вегетарианци, това означава да се засилят пълноценните комбинации – бобова прана със зърнена или повече ядки.

Важно е да се знае, че свръхмастно хранене в такъв период намалява имунната устойчивост. Трябва да се консумират умерени мазнини – две супени лъжици растителни разновидности към ястия и салати. Свръхконсумацията на захарни изделия също намалява имунитета.

Хубаво е да се консумират много плодове и зеленчуци. Задължително мед и чай. Добре е да похапваме и чесън.

„Когато настъпи вирусна инфекция моделът на хранене коренно се променя. Първите два дни е добре да се изключат трудносмилаеми храни. Да се ядат плодове и зеленчуци с повече течности”, посъветва Донка Байкова.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"