Избрани Новини

200-годишен храм се руши

Животът

21-01-2018, 15:54

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Това е една от двете най-стари действащи вкопани църкви в Пазарджишка област

Църквата „Свети Теодор Тирон“, която след месеци ще отбележи 200-годишнина, тъне в разруха. За това сигнализираха от черковното настоятелство, като обявиха дарителска кампания за набиране на необходимите пари за най-неотложни ремонти и укрепвания, съобщава Дарик.

Писмото е придружено с десетки снимки, от които се виждат оголени изпод падналата мазилка външни и ватрешни стени, прогнили и проядени подове, петна от влага по вътрешността на свода, говорещи за течове от покрива, пострадали са и стенописите.

На 17 февруари предстои храмовият празник, а през май ще бъде честван двувековният юбилей от изграждането и освещаването на „Свети Теодор Тирон“. Това е една от двете най-стари действащи вкопани църкви в Пазарджишка област. Тя е със статут на паметник на културата с местно значение.

Запазени са писмени доказателства, че на мястото на изградената каменна църква е имало стара дървена, в която се е черкувало местното християнско население още през 17-ти и 18-ти век. За построяването и освещаването на църквата има запазена каменна плоча на която каменоделец е изваял надпис „1818, Епископ Дионисий, поп Саво, Никола и поп Ангел”. На южната врата на църквата, под стенописа на Свети Теодор Тирон има написано послание, където също е отбелязано, че църквата е построена и осветена през 1818 година.

По времето на Априлското въстание селото е изцяло опожарено. Изгаря покривът, олтарът и дъсчената постройка на църквата. Като духовно извисени хора, радиловци, начело със своя духовен водач поп Георги Димитров Предьов, след погрома на въстанието бързо се съвземат и започват да възстановяват не само своите къщи, но и изгорялата си църква. Те не само я възстановяват, но и започват изграждане на допълнително притворно помещение, известно като женската църква „Света Неделя”. Нейното освещаване става през май 1883 г. от пловдивския владика Панарет.

На мястото на изгорелия иконостас е направен нов с икони, изографисани от майстори-зографи от Самоковската иконописна школа. Иконите на Света Богородица с младенеца и Иисус Христос, които са със сребърен обков, са дарени от Тодор Начков и съпругата му Екатерина от Пловдив, но родени в Радилово. През 1902 г. радиловския хаджия Георги Велев Бакалов дарява на църквата хуругви и голямата, и рядка икона „Йерусалимица”, изложена в притворната църква „Света Неделя”.

От храмовото настоятелство са разкрили и сметка, по която добри хора може да направят дарения за необходимите ремонти:

IBAN: BG51 SOMB 9130 1062 7941 01

BIC: SOMBBGSF.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов