Избрани Новини

Държавна опера - Русе ще представи „Лешникотрошачката”

Русе Лайф

16-01-2018, 15:54

Снимка:

Държавна опера Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Детска опера представя „Ани в царството на цветята“

Хореографията е на Лев Иванов и Василий Вайнонен, адаптация Марияна Захариева, сценография и костюми- Еслица Попова

 

На 18 януари, от 19 часа в зала опера, Държавна опера - Русе ще представи „Лешникотрошачката”- балет от П. И. Чайковски. В това заглавие участва пълният състав на балетната трупа на Русенската опера.

Главната роля- Клара, е поверена на Зорница Петрова, партнира ѝ Антон Иванов в ролята на принца. Останалите роли са: Росен Канев - Дроселмайер, Стоян Фъртунов - Цар Мишка, Никол Джиброва  - Лешникотрошачка (кукла), участват солисти и кордебалет на Държавна опера - Русе.

Хореографията е на Лев Иванов и Василий Вайнонен, адаптация Марияна Захариева,

сценография и костюми - Еслица Попова, aсистент - режисьор е Елена Колева.
Действието се развива в малко немско градче. В Коледната нощ малката Клара (в руската версия Маша) получава от кръстника си Дроселмайер дървена играчка - лешникотрошачка с форма на войник. След като гостите си разотиват, Клара остава сама. Точно в полунощ всички кукли и играчки оживяват и започват да воюват с армията на сивите мишки, предвождани от своя цар. Лешникотрошачката се превръща в красив младеж - принц. Двамата с Клара започват пътешествие из приказната Страна на сладкишите до столицата Конфитюренбург и по пътя си срещат множество феи и всевъзможни оживели лакомства. Клара и Лешникотрошачката принц подготвят сватбата си. В някои съвременни редакции Клара се събужда с дървената лешникотрошачка в ръка и разбира, че всичко е било сън.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов