Избрани Новини

ГЕРБ-Дупница се включи в честванията в града

Те са по повод годишнината от освобождението му

С редица мероприятия Дупница отбеляза 140-годишнината от своето Освобождение. Празничните чествания бяха уважени от народния представител от ГЕРБ Радослава Чеканска, съветници и общинското  ръководство на политическата сила в града. Гост на събитието бе и кметът на Сапарева баня Калин Гелев, който е общински координатор на местната структура в курортната община.

Честването започна с пресъздаване на изключително интересна възстановка на събитията, случили се на този ден в града преди 140 години. Стотици дупничани посрещнаха отново майор Орлински и неговата чета, освободили града. Дословно и много емоционално бе изигран диалогът между руския пълководец и местните свещеници.

Веднага след възстановката всички присъстващи се включиха в празничното шествие, което продължи до паметната плоча на майор Орлински. Пред мемориала на героя кметът на община Дупница инж.Методи Чимев и неговият заместник Крум Милев положиха венец в знак на признателност към паметта на освободителите.

Оттам празничното шествие продължи до центъра на града и завърши пред паметната плоча на дупнишките опълченци. Пред паметника бе отслужен тържествен молебен, както се е случило и в онзи мразовит ден преди 140 години. Пред събралите се жители и гости на града кметът Чимев произнесе тържествено слово, в което честити празника и отправи послание "да помним историята си и да не забравяме своите исторически личности и герои".

На паметната плоча на опълченците венци и цветя бяха положени от народния представител от ГЕРБ Радослава Чеканска, от ръководството на Община Дупница, от кмета на Сапарева баня Калин Гелев, от общински съветници и стотици малки и големи граждани.

По-късно през деня в заседателната зала на Община Дупница  тържественото отбелязване продължи с лекция и демонстрация на оръжия от Руско-турската освободителна война.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов