Избрани Новини

Почитаме паметта на Свети Йоан Кръстител

Велико Търново Лайф

07-01-2018, 00:25

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Над 350 000 българи празнуват имен ден

Българската православна църква почита днес паметта на Св. Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос в река Йордан.

Денят е наричан от народа Ивановден, а традиционно имен ден празнуват повече от 350 000 българи.

Иван е едно от най-популярните имена у нас. Според данни на Националния статистически институт, през 2017 година 668 новородени българчета са получили името Иван. Миналата година са проплакали и 378 Йоанки.

Днес имат да черпят хората, носещи името Иван, Ваньо, Ваня, Йоана, Йоан, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Ванина, Ивелин, Ивелина, Калоян, Жан, Жана, Яна.

Нека припомним, че Св. Йоан Кръстител е назоваван още Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя на месията с проповедите си. Според Евангелието той се прочул като проповедник в Юдея и Галилея.

Св. Йоан е проповядвал, че е изпратен от Бога да подготви пътя за идването на Христос и затова увещавал хората да се покаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Като символ на пречистване, Йоан кръщавал покаялите се с вода. Йоан Кръстител е заловен и обезглавен по нареждане на Ирод Антипа.

Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)