Избрани Новини

Джерманци протестират срещу депото за отпадъци

Първият протест е днес на Богоявление

Жителите на дупнишкото село Джерман ще протестират през първата или последната събота всеки месец срещу проекта за изграждане на депо за отпадъци. Първият протест е днес, на Богоявление, предаде БНР. След ритуала с богоявленския кръст на 6-ти януари стотици ще се включат в шествието, което ще блокира главен път Е-79.

Вече пета година джерманци протестират, водят съдебни дела срещу проекта за изграждане на депо за отпадъци в местността Спротива. Там ще се преработва отпадъка на 6 общини - Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Невестино и Трекляно. Обектът се финансира по програмата "Околна среда" за над 30 млн. лева.

Според местните избраният терен от около 200 дка не е подходящ - земята е земеделска, дори е засята, теренът е с денивелация над 100 метра и отстои на около 500 метра от АМ "Струма" и река Джерман и на около 400 м от крайните къщи в селото.

За да измолят Божията подкрепа, местните издигнаха и осветиха и параклис на площадката, където трябва да е бъдещото депо, с идеята никой да не посегне да събаря Божия храм.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов