Избрани Новини

В полунощ водата започва да "чува" и да сбъдва!

Започват Водиците

Големият български празник Водици /Водокръщи/ води началото си отпреди Христа. Свързан е със силата на водата да „помни”и преклонението пред животворството й.
Старите българи са вярвали, че на границата между земния и отвъдния свят тече Реката на живота. Мястото, където душата се “измива” за последно, “съблича” тялото си и пречистена, поема по пътя към Бога. Знаели са, че водата пречиства, лекува и помни.
Затова повечето от обредите са свързани с действия и наричания, отправени към, от и за водата: Мълчана вода, Жива вода, Кадена вода, Наречена вода, Умна вода, Мъчна вода, Любена вода, Вречена вода, Здрава вода…
Паметта и силата на водата, както и нейната употреба и контролиране учените откриват и започват да използват едва през последните 15 години. Оказва се, че това е много старо знание, познато на българите от векове.
Празникът Водици е разделен на три части:
Започва от 5-и януари вечерта, когато в полунощ - “потайна доба” - небето се разтваря и сам Бог застава на Портата и “изпълнява желание”.
Това е Нощта на Мълчаната вода. Изнася се съд с чиста вода, която цяла нощ “мълчи” под звездите. И всеки, който иска “сбъдване” в полунощ, до тази вода изрича най-голямото си и силно желание. Водата и Бога го чуват и го „сбъдват”. Наричат го ДА БЪДЕ!

Ако вярвате на тази магия, изнесете съд с вода тази вечер някъде на открито (на балкона). Точно в 24.00 застанете до водата и на глас изречете най-съкровеното си желание! После оставете водата под небето, за да пренощува. Тя ще запомни емоцията ви и ще промени структурата си. Сутринта измийте очите си с тази вода. После изпийте остатъка, полейте растение с нея или поръсете дома си. Това е Наречена вода! Тя ще носи енергията на желанието ви. Така че магията е във ваши ръце. И завършете на глас с най-старото и силно наричане: Реченото ми да бъде сторено!
6-и януари е Мъжки водици. Млади мъже се хвърлят в реката за здраве и “мъжка сила”, а мъжки отрочета до една година се изкъпват в студена вода, за да станат мъже. Хвърлянето на кръста е много стар  предхристиянски обичай, който символизира връщането на животворното начало на водата. Затова на този ден водата лекува и заздравява и всеки иска да умие болест и грях на Живата вода.
7-ми януари е Женски водици. На този ден се къпят млади жени и женски отрочета до една година. Тъй като женската утроба носи Силата на сътворението, жените понасят котли с Жива вода от “къпаните” реки и ръсят с тях за здраве и благоденствие. Жените са водичарки, совойници. В някои райони на този ден отново се гадае и предсказва за любов и зачеване.
На 7-ми януари свършват всички коледни празници и женското и мъжкото начало се обединяват от Водата и Сътворението. Започва сватбеният период.
Българско обредно наричане
На Водици се нарича за Ново начало. Това може да бъде сторено както на 6-ти, така и на 7-ми януари. Обредът се извършва с вода, която от Мълчана се превръща в Наречена. Всеки „добросторник” в обреда се умива с Мълчаната вода и изрича най-силните си желания и копнежи пред нея, за да я “обърне” в Наречена, Силна вода. Предизвиква се и се изказва почит пред Силата на Водата, за да е силно и плодоносно Новото начало.Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов