Избрани Новини

Разлог тупти със сърцето на Старчевата

Карнавалът събра хиляди на площада

Новогодишният кукерски карнавал „Старчевата“, който всяка година се провежда на 1 януари, отново впечатли гостите на Разлог и обедини 7-те квартала на града в стремежа си да покажат по възможно най-красивия начин хилядолетната традиция по гонене на злите сили. От пеленачета до хора на достойна възраст бяха облечени в красивите разложки носии и се включиха с настроение и усмивки в кръшните хора от Разложкия край. Кукерите и техните ръководители, с житни класове в ръце, извършиха ритуала по гонене на злите сили и привличане на доброто и красивото. Над 200 кукери и близо 1 500, облечени в носии, се включиха в Новогодишния кукерски карнавал. Цветан Цветанов председател на ПГ на ПП ГЕРБ, директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов, акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет, футболната легенда Христо Стоичков, певците Иван Дяков и Веселин Маринов също се веселиха на централния площад в Разлог.
Традицията в планинския град събира всяка година хиляди туристи, които също се включват в емоционалния обичай. Хора от страната и чужбина и тази година избраха Разлог, за да се насладят на обреда, който е в основата на карнавала.
Поздрав към жителите и гостите на община Разлог отправи кметът инж. Красимир Герчев, който пожела Новата година да бъде здрава, щастлива и по-успешна от предишната. "Новогодишният кукерски карнавал „Старчевата“ е обичан и чакан от малки и големи, които с трепет се приготвят цяла година за него. Традицията се тачи с всяка изминала година все повече, а хората, които се обличат в разложки носии и в кукерски костюми се умножават. Това ме кара да се гордея с жителите на община Разлог, защото докато спазват традициите от миналото, Разлог ще се развива и в бъдещето. Хората на Разлог са хора, уважаващи корените си и заради това Разлог ще пребъде“, каза още инж. Герчев.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)