СИДП: Не купувайте коледни дръвчета без контролни пластини

Щом закупите елхичката, не я внасяйте веднага в топла стая

Всяка законно придобита елха трябва да има контролна пластина с индивидуален номер, закрепена под второто разклонение на клоните от върха на дръвчето. Пластмасовите пластини са бели или жълти. Те имат правоъгълна или овална форма и са захванати към ствола с лента. Всяка пластина има индивидуален сериен номер, който се състои от една главна буква и шест цифри и е вписан и в превозния билет на търговеца, закупил дръвчетата на едро.
От Североизточно държавно предприятие напомнят, че гражданите трябва да следят само за наличието на пластини на закупените от тях дръвчета. При съмнение относно законността на предлаганите елхички, могат да поискат от търговците да им покажат и съответния превозен билет, който е задължително условие за извършването на продажба.
За елхите, които са със закрита коренова система в контейнери, не е задължително поставянето на пластините. Специалистите съветват всички, които си купуват живо коледно дръвче, да се погрижат за неговата плавна адаптация. Щом закупите елхичката, не я внасяйте веднага в топла стая, а като начало я поставете в хладно помещение или на балкона. Не слагайте дръвчето до отоплителни уреди и го поливайте редовно, защото влажността на почвата е важна за неговото оцеляване. Предвидете време за климатизация на елхата и преди да я засадите. Не бързайте да я връщате обратно в природата, ако е излязла от състоянието на зимен покой и по клонките й са прокарали нови свежи и по-светло зелени връхчета. В такъв случай има риск дръвчето да измръзне и лесовъдите препоръчват да изчакате подходящ момент, когато температурите навън ще бъдат положителни.
Превозен билет, в който да са описани подробно вида и количеството, се изисква от търговците, включително и за продажбата на клонки от дрян или други иглолистни и широколистни дръвчета.
При констатиране на нарушения на горското законодателство, гражданите могат да подават сигнали на телефон 112, информират още от Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"