Избрани Новини

Ефективни мерки за борба със сивия сектор в туризма обсъдиха в Банско

Срещата бе спредставителите на НАП, МВР и туристическия бранш

Ефективни мерки за борба със сивия сектор в туризма обсъдиха вчера в Банско с представителите на НАП, МВР и туристическия бранш. Това се случи по време на информационна среща на органите по приходите, на която те обявиха пред работещите в сферата на туристическите услуги предстоящото засилено присъствие в курорта по време на активния сезон. От страна на приходното ведомство присъстваха Пламен Димитров, зам.директор на дирекция "Контрол" в Централно управление,  Антон Тончев, директор на дирекция "Контрол" в ТД на НАП София и представители на отдел "Оперативни проверки".
Освен контрол върху оборотите, проверките ще имат за цел насърчаване на доброволното спазване на данъчните и осигурителни задължения.
Кметът на Банско Георги Икономов призова представителите на НАП, както и тези на бизнеса, да насочат активността си в борбата със сивия сектор в хотелиерството. Това съществуващо явление цели апартаментни комплекси да бъдат използвани за абсолютно нелегално настаняване вреди на коректните хотелиери, на качеството на услугата и оттам на имиджа на Банско. В същото време, тези хора реализират чисти и напълно необлагаеми приходи. Освен с проверки на място, които трудно се изпълняват в едни на практика жилищни сгради, той насърчи бранша да подготви предложения за законодателни промени в Закона за туризма, които да забранят категоризацията на сгради, построени със съвсем друга цел и концепция. Кметът обеща да търси съдействието на министър Ангелкова да ги допълни в Закона за туризма.
"Единствено с открит диалог между бранша, НАП и местната власт може да се осъществи защита на коректните данъкоплатци и една по-равнопоставена среда за бизнес. Очаквам от частния сектор да алармира в случаите, в които има информация за некоректно работещи обекти", допълни кметът



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов