Избрани Новини

Вината от Благоевградско все повече се търсят

Много от избите засаждат и отглеждат малко познати сортове

Все повече производители на вино от Благоевградска област успяват да реализират продукцията си в страна ни, а не разчитат само на износ към други държави. Тази година за бранша е много добра, очаква реколтата да бъде висококачествена. Според специалисти българските вина са добре ценени и признати на международните пазари, тъй като вкусовите им характеристики не отстъпват на чуждите продукти.

Според винопроизводители от Благоевградска област все повече българи са склонни да опитват и консумират нетрадиционни за страната ни вина. Затова много от избите вече засаждат и отглеждат малко познати у нас сортове, а не разчитат само на типичните за региона видове грозде.

Радосвета Николова, търговски представител на изба: "Санджовезе, смея да кажа Тивердо. Имаме много интересни вина, които се получиха като цяло - Каберне Фран. Има, има какво да се покаже".

Чужденците, които идват у нас, предпочитат да опитват традиционните за страната ни сортове. Според бранша е необходимо обаче туристическите агенции да предлагат повече оферти за винен туризъм в региона, за да могат туристите да се запознаят с начина на производство на местните вина.

Симана Марковска, председател на „Пирински туристически форум”:
"Искаме организация на туристическите посещения. Ние в нашия регион вино имаме, имаме хубави, ценни сортове, които са интересно за ценителите, имаме хубаво и ценно вино, което избите го провеждат.

Винопроизводители настояват за по-голяма реклама от страна на държавата в чужбина, за да може българските вина да бъдат разпознаваеми на пазара. Да има представяне на родното вино от различните региони, в които се отглеждат специфични сортове грозде, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов