Избрани Новини

Учители от Благоевград одобряват влизането на специалисти по физическо

Идеята е децата да бъдат по-добре физически подготвени

Начални учители и преподаватели по физическо възпитание в Благоевград подкрепят идеята на Министерството на спорта часовете по физическо от 1 до 4 клас да се водят вече от специалисти. Идеята е децата да бъдат по-добре физически подготвени и да спортуват повече. От Регионалното управление на образованието в Благоевград предлагат да се създадат повече възможности, завършващите за начални учители да придобиват допълнителни специалности, като физическо възпитание, музика и изобразително изкуство.

В благоевградското трето основно училище "Димитър Талев" вече е въведена практика часовете по спорт в трети и четвърти клас да се водят от специалист. Боян Керемидчиев е учител по физическо възпитание и работи с учениците по утвърдена програма, която включва много движение и игри.

Боян Керемидчиев, учител по физическо възпитание и спорт: "Без да омаловажаваме труда началните учители, все пак техният профил си е малко по-различен. Те наблягат на третичните предмети, докато физическото възпитание си знаем, че е движение, действие и е хубаво да се води от специалист."

Часовете по спорт на първи и втори клас се преподават от начален учител. От ръководството на училището обясниха, че за да се поемат и те от специалисти, ще е необходимо да бъдат назначени допълнителни. Липса на учители по физическо възпитание в Благоевград няма, каза от Регионалното управление на образованието. Според тях обаче трудно децата ще свикнат с повече преподаватели.

Методи Попов, Регионално управление на образованието Благоевград:
"Тъй като е трудно за учениците да се адаптират със стила, с модела, с маниерите на повече на от един учител."
Маргарита Бумбарова, начален учител:
"Това е едно голямо предимство, те свикват с повече учители. В пети клас не изпадат в шок и притеснени, че вече имат много преподаватели. Това са едни специфични часове, трябва специална подготовка, специално облекло. А ние началните учители нямаме винаги готовност и аз съм "за".
В Благоевград има и училища без физкултурни салони. Според директорите им усилията на държавата трябва да бъдат насочени в тази посока и бъде осигурена тази материална база, съобщи БНТ.


Топ Новини

Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден