Избрани Новини

Община Сандански организира екологична работилница "Бъди еко!“

20 деца и 20 родители се обучаваха 2 дни как ефективно да опазват околната среда

Община Сандански организира екологична работилница „Бъди еко!“. На 1 и 2 декември деца и родители се обучаваха съвместно в областта на енергийната ефективност и как да опазваме околната среда.

20 деца и 20 родители от България и Македония провериха какъв е техният „екологичен отпечатък“ и се научиха как индивидуално всеки би могъл да намали вредите върху природата. Няколко презентации и интерактивни игри запознаха малки и големи с теми като „Човекът в полза и вреда на околната среда’’, „Аз рециклирам“ и ,, Околната среда и Аз’’. Обучението бе подготвено от екип, сформиран и ръководен от Йорданка Нонева–Златкова, Траяна Сухарева, Петя Костадинова, Снежана Николова и лектор Димитрина Лалева.

Двата дни бяха изпълнени с много усмивки и приятни емоции, деца и родители учеха и се забавляваха заедно. В края на всеки панел малки и големи прилагаха наученото. Първият ден бяха изработени мини годишен календар и оригинални кошчета от отпадъчни материали, всяко в различен цвят. Децата грижливо събраха и рециклираха направените през деня отпадъци. Вторият ден, протече освен екологично и тематично – участниците се научиха как да направят коледна украса от „непотребни материали“ – изгоряла осветителна крушка, празна пластмасова или стъклена бутилка– всичко се превърна в празнично и коледно с малко въображение и много забавление.

Работилничката „Бъди еко!“ завърши с еко дефиле. Малки и големи дефилираха с изработени тоалети от найлонови торбички, хартия и други рециклирани материали.

Събитието се организира като част от дейностите по проект с референтен № CB006.1.11.199 и наименование: „Енергийна ефективност с цел постигане на по-добра среда в детските градини“,който е съ-финансиран от Европейския съюз чрез Програма Интеррег-ИПА за трансгранично сътрудничество България-Македония 2014-2020, CCINo2014TC16I5CB006.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)