Избрани Новини

БФТ е партньор на Спешъл Олимпикс България в кампанията за защита правата на децата в спорта

БФ Тенис е първата спортна федерация, която партнира на Спешъл Олимпикс България

Днес се постави началото на кампания за защита правата на децата в спорта като Българска федерация по тенис е първата спортна федерация, която партнира на Спешъл Олимпикс България.

„Ние като организация, която администрира един от най-масовите спортове не само имаме мисията да създаваме условията за спорт, да влагаме и инвестираме в най-талантливите ни деца, но и да гарантираме тяхното спокойствие по време на развитието и подготовката им“, заяви ген. секретар на БФТ Катерина Генова.  

„Ние трябва да съдействаме за осигуряването на безопасна среда за спорт. Има случай на навербална и физическа агресия от деца към деца на корта, от деца към длъжностни лица, в това число и съдии, от родители към деца, от треньори към деца или обратното. Това са особено притеснителни фактори, чийто корени са не само в конкурентността на спорта, но се крият в семействата, спортните клубове, общността и обкръжението. Тук идва и една особено важна роля на федерациите, а именно да образоват, чрез добри практики и подобни кампании да допринесат за намаляване на подобен тип негативни прояви свързани с децата в спорта. Спортът трябва да гарантира една спокойна среда за развитието на нашите деца“, допълни Катерина Генова.

Тя благодари за гласуваното доверие от страна на Спешъл Олимпикс България в лицето на Националния директор на организацията д-р. Христо Христозов и за съвместната работа през последните три години.

За първи път на предстоящите световни игри на Спешъл Олимпикс в Абу Даби от 14-и до 21-и март 2019 г. България има квота за двама атлети в тениса, за чиято подготовка до състезанието ще спомогне Българска федерация по тенис.

На провелата се днес международна конференция „Достъп до спорт: спортът-инструмент за социално включване“ беше подписана съвместна декларация за правата на децата в спорта,съобщи БФ Тенис.

На специална церемония по време на конференцията ТК „Локомотив Пловдив“ получи годишната награда за спортен клуб №1 за развитие на спорта за хората с увреждания. Тенис клубът е един от дългогодишните партньори на БФТ в програмата за развитие на спорт за хора с физически и ментални увреждания. По време на събитието Председателя на Спешъл Олимпикс България – проф. Татяна Янчева обяви и предложения за нови членове на УС на организацията, сред които е и ген. секретар на БФТенис Катерина Генова.




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов