Почитаме днес Свети Сава Освещени

Животът

05-12-2017, 08:31

Снимка:

pravoslavieto.cfom

Автор:

blagoevgrаdutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Никулден идва, сгответе вкусно

Днес почитаме Св. Варвара

Правят се магии за зачеване

Днес отбелязваме деня на Свети Сава Освещени. Обозначен ясно в народната традиция, празникът съвпада и с един по-особен момент от живота на човека – раждането на Новата година, на надеждата за берекет, здраве и щастие. В народните поверия по различните краища някъде го почитат като мъж, а другаде – като жена. Мъж или жена, Сава се счита за брат/сестра на Варвара и Никола. Сава е представян като добрия, който моли Варвара да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Пак според вярванията, Варвара и Сава подготвят трапезата за Никулден, от там и поговорката „Варвара вари, Сава пече, Никола гости гощава“.
Според някои вярвания Варвара и Сава са сестри девици, които се грижат за здравето на децата. Те се считат още за орисници, които определят съдбата на новородените. На този ден гадателки и баячки правят магии за задомяване на неомъжените момичета, които отиват на тайно място по късна доба, носейки само сито и брашно, и докато месят старите жени ги учат на хитрини за къщната работа и как да си намерят подходящ жених. Омъжените, но все още незаченали жени, пресяват брашно преди изгрев слънце, през обърнато  сито, докато най-старата жена в дома нарежда “Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне корема.” За здраве и плодородие всички жени раздават питки на празника.
Старо поверие разказва, че Сава и Варвара били две светици-девици, чиято мисия била да се грижат за здравето на децата. Понякота те се възприемали и като орисници, които имали пръст в съдбата на новородените.
Според други народни предания Сава е жена, свързана с царството на мъртвите и света на болестите. Затова на този ден жените ходят на гробищата, палят свещи, раздават варено жито, ябълки и хляб за душите на умрелите. На места този празник е  и в чест на мъртвите, жените ходят на гробищата и раздават варено жито и ябълки, и палят свещи. Друга традиция е да се празнува за сечено и порязано, на този ден никой не трябва да пипа остри предмети, за да не се порязва никой вкъщи през идната година.
На местата, където Сава е възприеман като мъж, често се счита и за покровител на вълците. Друга традиция е да се месят и раздават за здраве мекици, но основната суматоха около този и предния ден, преминава в подготовката за Никулден.

Свети Сава живял от 439 година до 532 година. Роден е в областта Кападокия. 8-годишен отишъл по собствено желание в близкия манастир, където получил образованието си и изучил Светото Писание.
На 17 години станал монах. Той обикнал монашеството и достигнал съвършенство в поста и молитвата. В манастира останал 10 години, след това заминал за Йеросалим. Имал желанието да се присъедини към учениците на преподобни Евтимий Велики и го сторил.
Сава живял в Йорданската пустиня близо до манастира на преподобни Герасим.
След смъртта на родителите му свети Сава получил голямо наследство и с парите от него основал няколко болници и манастири, от който най-известен е манастирът "Свети Сава" във Витлеем край Йерусалим, който е един от най-старите манастири в света и най-старото до днес обитавано монашеско средище в Светата Земя.
Свети Сава починал на 93 години от естествена смърт.


Да  не забравите да честите празника на: Сава, Савин, Савко, Саво, Сево Савчо, Савета, Савина, Савка, Елисавета, Сабин, Съби, Събе, Събко, Съботин, Съботко, Събчо, Сабина, Сабинка, Събка, Съботинка.
Снимка на Деня

Щрихи от Плевен