Избрани Новини

МРРБ инспектира ремонтните дейности на пътя Превала – Бели мел – Монтана

С над 8 млн. лв. се ремонтират три участъка от пътя

До края на юни следващата година ще приключи ремонтът на път ІІІ-102 Превала – Бели мел – Монтана. Общата дължина на ремонтирания участък е над 27 километра. Това стана ясно по време на инспекцията, която заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев направи днес на ремонтните дейности на трасето в област Монтана. В проверката се включиха също председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов и областният управител Росен Белчев.
С над 8 млн. лв. се ремонтират три участъка от пътя. Извършва се подобряване на технико-експлоатационното състояние на пътната настилка, стабилизиране на банкетите, подобряване на отводняването, ремонт и почистване на пътните съоръжения, откриване на видимост. Целта е пътят не само да бъде ремонтиран и в добро състояние, но и да се осигури безопасното пътуване на хората по него.
Пътят Превала – Бели мел – Монтана  е един от най-старите на територията на Областно пътно управление Монтана. Изграден е преди повече от 60 години, през периода 1956 - 1959 г. Обслужва 21 населени места, в общо 6 общини в областите Видин и Монтана. Това е и най-краткият път от Видин за София през Белоградчик, поемайки част от трафика от Дунав мост 2.
Трасето е с важно туристическо значение за Северозападна България и връзка с една от най-атрактивните туристически дестинации за България - Белоградчишките скали, а от там и за пещера „Магура“. Пътят е връзка и с важни исторически забележителности за Област Монтана - град Чипровци и Чипровския манастир.
Целта е в рамките на 2018-та година целият път от София до Монтана да бъде напълно ремонтиран.
Агенция „Пътна инфраструктура“ има готовност през следващата година да стартират процедурите по разширяване на отсечката Мездра – Ботевград – част от път Е-79. Тя е в напреднала проектна фаза, вървят отчуждителни процедури, съобщи по време на инспекцията председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов