Избрани Новини

Внимание, пешеходци! По-късият ден и честите мъгли носят опасни ситуации

Новините

04-12-2017, 11:03

Снимка:

Община Разлог

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Не пропускат! И днес блъснаха пешеходка на пешеходна пътека!

Тъмните дрехи правят пешеходците трудно забележими за водачите

През зимата шофьорите трябва да са особено внимателни към пешеходците заради по-късия ден, честите мъгли и превалявания, каза за радио "Фокус" Мариела Китова, координатор на Сдружение "SOS-ПТП" за Югозападна България. Тя обясни, че като цяло децата са най-активната група пешеходци.

"По тази причина, понеже ролята на децата като пешеходци е основна, шофьорите трябва да се отнасят с повишено внимание към тях. През зимните месеци на годината децата трябва да ходят на училище и често се налага да се придвижват сами навън, дори по няколко пъти на ден. В този период денят е по-къс, стъмва се по-рано, често има мъгла или превалявания. Освен това се носят повече тъмни дрехи, което прави пешеходците трудно забележими за водачите, особено когато са деца", допълни Китова. Тя уточни, че е изключително важно, когато вървят, децата да се движат възможно най-далеч от пътното платно по вътрешната част на тротоара.

"Когато няма тротоар, децата трябва да се движат в плътно вляво на улицата, спрямо движението на автомобилите. Също така трябва да помнят, че дори и да се движат по пешеходна пътека, където имат предимство, пак трябва да се огледат наляво, после надясно, а по средата на платното отново да се огледат наляво", каза още Китова. Тя подчерта, че пешеходците, независимо дали са деца или не, трябва да пресичат само на зелена светлина на светофара като отново се оглеждат и в двете посоки.

"Никога улицата не бива да се пресича тичайки между паркирани коли или пред спрял на спирка автобус. Когато кръстовището е по-натоварено, е редно да помолят по-възрастен човек да пресече заедно с тях. Децата не бива да преминават пред и зад спряло превозно средство, защото нямат видимост. Не бива да играят около паркирани автомобили, на пътното платно, или пък на кръстовища", добави още Китова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов