Все по-малко млади хора даряват кръв в Благоевградско

Причината е, че изпитват страх от процедурата

С всяка изминала година кръводарителите намаляват, а младите хора в Благоевград нямат интерес да даряват доброволно кръв. Причината е, че изпитват страх от процедурата, информира БНТ.
За 3 часа само 8 студенти дариха кръв. Младите хора разказаха ,че състудентите им не желаят да даряват, защото се страхуват от самата манипулация. Другата причина е,че не са сигурни ,че тяхната кръв ще бъде използвана за хора, които имат нужда. Алефтина е от Казахстан и дарява кръв винаги, когато има акции: "Знам, че помагам на някой и това ми дава сили. Мисля, че трябва да се обясни на хората, че това не е толкова страшно, колкото изглежда".

Лекарите от Кръвна банка в Благоевград признаха, че има голям недостиг на кръв. Хората, дарили доброволно от началото на годината до момента, са едва 26, а толкова трябва да са кръводарителите на хиляда души население, за да има достатъчно в случай на нужда.

Валентин Кормев, директор на ЦентърА за трансфузионна хематология-Благоевград: "В съвремието на сърдечните операции, на белодробните операции те са консуматори на много големи количества кръв от порядъка на от 2 до 10 литра на операция и от тази гледна точка нуждите все повече и повече растат".

Според специалистите здравите хора могат поне веднъж на две години да даряват кръв и това е добре за човешкия организъм. Призовават родителите да образоват децата си още в ранна детска възраст за благородното дело, което спасява човешки живот. Кампанията в Югозападния университет премина под мотото „Един човек всеки ден ще мисли с благодарност за Вас и Вашето дело!”Снимка на Деня

Щрихи от Плевен