Избрани Новини

Първата българска световна шампионка в скок на височина представи филм в Благоевград (снимки)

Благоевград Лайф

01-12-2017, 11:15

Снимка:

Община Благоевград

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Филмът "Отвъд скока“ и Йорданка Благоева идват в Благоевград

Биографичният "Отвъд скока" описва живота на Йорданка Благоева

Първата българска световна шампионка и носителката на олимпийски медали в дисциплината скок на височина Йорданка Благоева пристигна в Благоевград, за да представи документалния филм "Отвъд скока". Десетки спортисти, жители и гости на града се събраха в зала "22-ри септември", за да се срещнат с именитата българска спортистка и да се запознаят с биографичната продукция, посветена на живота и постиженията ѝ.

Йорданка Благоева получи поздравителен адрес от кмета на Благоевград д-р Атанс Камбитов, в който пише: "За мен е чест, че приехте поканата да представите биографичния си филм именно в Благоевград. Вярвам, че примерите за упоритост, сила на духа и градивни стъпки към успеха, поместени в продукцията, са ценен урок за българското общество. Те са и повод за национална гордост!

Вярвам, че този филм възпитава и трябва да достигне до класните стаи, до младото поколение, до нашите деца! Вие сте личност, която доказва, че няма невъзможни  неща и непокорими върхове! Вашият пример е част от нашата история, настояще и бъдеще! Вярвам, че в България растат деца, които следват Вашия път към успеха!."

Преди официалното представяне на филма Йорданка Благоева бе посрещната от заместник-кмета по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград Христина Шопова, която връчи почетен плакет на спортистката.

Филмът "Отвъд скока" е създаден по повод 70-годишния юбилей на Йорданка Благоева.  Главен сценарист е Златомир Коларов, а втори сценарист и режисьор е Валентина Фиданова-Коларова.

Йорданка Благоева е родена на 19 януари 1947 г. Тя е емблематично име за българската лека атлетика за всички времена. Участвала е в четири олимпиади, има два олимпийски медала и пет световни рекорда на висок скок.

Йорданка Благоева създава и първата федерация по аеробика у нас и за кратко време наши представители печелят и първите световни награди по аеробика. Тя продължава да участва в обществения живот на спортна България и е една от най-популярните жени в страната ни.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)