Кюстендилските туристи се разходиха до Лиляч

Разгледаха древното тракийско светилище от скални образувания, наречено "Провиралката“

Туристите от ТД "Осогоово" в Кюстендил отново предприеха интересен поход. Къде - ще научите от разказа на Силвия Михова, секретар на дружеството:

"Ноемврийски ден, слънчев и топъл. Последният ден на циганското лято. Група туристи от туристическо дружество „Осогово“ - Кюстендил се отправихме на разходка от Яменското ханче до село Лиляч. В местността „Манастира“ искахме да разгледаме древното тракийско светилище от скални образувания, наречено „Провиралката“. В близост е и църквата "Свети Георги Победоносец".

Приключението ни стартира в 10,00 ч от  Яменското ханче, където оставихме колите. Пътят е земен и изровен на места, а красивите гледки към планините Рила, Конявска, Осогово, Дукат ни омайваха. Красива феерия от златни цветове и ръждиво кафяво, която пленява сърцата ни. Уж застудява, а топлотата на цветовете ни сгрява отвътре. Пикът на есенните цветове е. Вървейки в приповдигнато настроение от красивата природа и чистия въздух, а може би и от мястото, след около два часа вече бяхме в местността „Пещера“. Множество пещери, леглото на Крали Марко, свещен лековит карстов извор, който никога не пресъхва, светилища и оброчища, които тънат в неизвестност, дори и за местните хора. Непроучено място, тънещо в храсти и дървета, обрасло и неподдържано. Място, пълно с история, и то много древна. Предания гласят, че някога там е имало тракийско светилище и се усеща някаква енергийна мощ. И до днес, през годините, макар и позабравено, мястото е свято по своему. Някаква своеобразна сила, която кара човека да почувства успокоение и синхрон с природата и вътрешния си мир.

След богата фотосесия се отправихме към местността „Манастира“. Мястото е заобиколено от борова гора. Намира се на една голяма ливада. Красиво е през цялата година. Зеленина, багри, небе и един огромен безкрай. Има интересни скални образувания, намиращи се при църквата „Св. Георги Победоносец“.  Местните хора вярват, че „Провиралката“ е природно чудо, което притежава много силна енергия и се носи предание, че детето на император Юстиниан също се е появило на бял свят, след като той довел жена си Теодора в светилището да изпълни ритуалите под скалата. Светилището се състои се от няколко големи скални блока, като в основата на масива се образуван тесен тунел, в основата на който оформя т.нар. "провиралище". Отворът е висок около 0.30 m, а дължината му е 1.5 m. През този процеп трябва да се провре бездетната жената, за да се сбъдне желанието да добие рожба. Според местните жители, ако човек се вгледа в скалата, ще открие прилика с женско тяло в гръб, седнало на камъните, а за земята под него се вярва, че е полирана от успелите да преминат в желанието си да сбъднат мечтата си да добият рожба. В непосредствена близост са разположени два скални олтара, където ясно се отличават улеите, издълбани в камъка. Според други предания, на това място траките са устройвали мистични ритуали за плодородие. По поляната около скалния масив са разпръснати едри плоски кръгли камъни. Според някои това са останки от древни маси за пиршества, според други пък са били олтарни камъни.

Отивайки там, човек се чувства изгубен в безкрая. Но отивайки с вяра в бога и доброто, може да очаква само добро. Достатъчно е да останеш за кратко, за да усетиш покоя. Можеш да довериш болките и тревогите си на това свято място и да си тръгнеш с лекота.

 Вярвайте!  Поискайте и ще Ви бъди дадено!", добавя Силвия Михова.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен