Избрани Новини

Чаушите вече лъскат саби в Разлог

Мисия Разлог

27-11-2017, 09:00

Снимка:

Община Разлог

Автор:

blagoevgrаdutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русалии кръстосаха ножове насред София (галерия)

"Чауши" превзеха Разлог! (галерия)

От днес започва подготовката на групите за Старчевата

От днес започва усилена подготовка за Старчевата в Разлог. Карнавалът, който традиционно се провежда в първия ден на Новата година, битува от векове и събира възхитените погледи не само на разложани, но и на стотиците гости от страната и чужбина, които идват специално в планинския град за това великолепно зрелище.

Групите вече подготвят кожите, костюмите, маските, шият се носиите, лъскат се саби и ножове. Седем махали тази година ще се включат със своите групи в Старчевата и вече са излъчили своите първи чауш, първи ерген и първа мома, които ще водят групата. А това не е шега работа! Винаги за тези звания са се борили най-личните, най-добрите!

В Разлог, пазител на тези вековни традиции, на 1-ви януари ще дойдат кукерски групи и от Габрово, Шумен, Русе и Велико Търново. За първи група шотландци, които почиват в Елешница, ще се включат в този новогодишен разложки обичай. Напълно естествено, те са очаквани с голям интерес. Ще има и малки кукери, по-малки даже от годинка, но още от невръстната си годинка ще бъдат закърмени с традициите на Разлог.

Ще има интересни награди - за атрактивни сценки, костюми и др., осигурени от Община Разлог.

А местните хотелиери и ресторантьори твърдят, че още от месец октомври имат заявки за нощувки за новогодишните празници, което включва - разбира се! - и Старчевата. Един дълговечен празник, който стопля сърцата и душите в зимния мраз...



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов