Избрани Новини

Кметът на Банско участва в българо-македонска среща

Тя бе инициирана от евродепутата Андрей Ковачев

По покана на евродепутата Андрей Ковачев, кметът на Банско Георги Икономов взе участие в срещата „Българо-македонските отношения: приоритети, общи перспективи и предизвикателства“. Инициативата бе домакинствана от областна администрация Кюстендил, като бе подкрепена още от евродепутата Андрей Новаков, областния управител на област Благоевград Бисер Михайлов, зам.министъра на регионалното развитие Деница Николова и на външните работи Георг Георгиев, посланиците на двете държави Марян Гьорчев и Иван Петков, както и кметовете на  редица български и македонски градове.
Форумът се проведе часове след официалното посещение на българското правителство в Струмица като продължение на подписания Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България.
Андрей Ковачев откри събитието с думите: „Конкретният повод за тази среща е да се запознаем, да разменим контакти и да започнем да си сътрудничим във взаимен интерес, на базата на общото минало да изградим успешно общо бъдеще. Да обсъдим общите въпроси и проблеми и да търсим единни решения на предизвикателствата“.
Заместник-министър Деница Николова сподели с присъстващите, че през настоящия програмен период 2014-2020, по Програмата за ТГС България – Македония се изпълняват 48 проекта, ориентирани към резултати и устойчивост, подобряване на транспортните връзки и инфраструктурата в пограничните райони.
„Фокусът към Западните Балкани, поставен от българското правителство в рамките на предстоящото наше председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., има своето важно отражение за развитието на регионите. Да се търсят начините за изграждане на нови мостове между държавите на Балканите, е единствения път за оформянето на един стабилна и сигурна зона в Източна Европа. Банско традиционно е едно от любимите места за посещение от македонските граждани, както през лятото, така и през зимата. Отделно от това имаме утвърдени дългогодишни партньорства с македонските общини, с които успешно сме реализирали съвместни проекти. Надявам се с общи усилия по-скоростно да се подобрят комуникациите, да се развият съществуващите и да се изградят нови ГКПП. Обменът на хора, стоки и услуги е доста активен, но намаляване на времето на преминаване, е реалистична цел и следва да бъде приоритет. Това веднага ще даде своето отражение в ръста на икономическите ползи. Още повече, че считам, че държавите на Балканите са изключително любопитни туристически дестинации. Вярвам, че те скоро ще станат предпочитани места за посещение със запазената си природа,  храна и вкусове. Нашата работа като кметове от двете страни на границата, е да работим за благосъстоянието на нашите съграждани и върху тяхното самочувствие на истински европейци“ заяви Икономов по време на форума.
Срещата завърши с общата идея за създаване на обща асоциация на българските и македонските общини, която да дава пространство за взаимодействие и обмяна на идеи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов