Избрани Новини

МТ насърчава развитието на нови продукти и дестинации за медицински и здравен туризъм

Анализите сочат, че тези видове услуги се разрастват на международния пазар с темп 15-20% годишно

Министерството на туризма ще продължи да насърчава устойчивото развитие на нови продукти и дестинации за медицински и здравен туризъм. Анализите сочат,  че тези видове услуги се разрастват на международния пазар с темп 15-20% годишно, а Световната организация по туризъм ги определя като най-динамичния сегмент в отрасъла. Това заяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева при откриването на първата конференция „Медицински и здравен туризъм в България – състояние и възможности за развитие“, организирана от Министерството на туризма и Българския лекарски съюз.

Зам.-министър Георгиева подчерта, че СПА, уелнес и балнеотуризмът играят все по-важна роля при пътуванията и са водещи за развитието на българския здравен и медицински туризъм. СПА туризмът е позициониран на второ място у нас след културния сред специализираните видове. България предлага висококачествено обслужване от много добри професионалисти на конкурентни цени, като е сред държавите с най-голям брой болнични легла в Европа. Втори сме след Исландия по запаси от минерални води. В комплекс с лиманната кал, лечебния торф, многото билки и благоприятния климат те могат да участват в профилактиката и лечението на над 90% от най-масовите заболявания, плащани по клинични пътеки от европейските здравни каси и обхванати от пенсионните фондове, стана ясно от думите на Ирена Георгиева.

С огромния си природен ресурс България дава сериозна заявка да се превърне в един от центровете на здравето в Европа по най-високите стандарти. Нашето внимание е насочено основно към потребители от Балканите, Източна и Западна Европа, но и към клиенти от далечни перспективни пазари, които привличаме с много доброто съотношение качество/цена на услугите. Според актуализираната Стратегия за устойчиво развитие на туризма в България с хоризонт 2030 г. 2/3 от практикуващите СПА и балнеотуризъм у нас чужденци са посещавали страната и преди, 84% намират България за привлекателна дестинация за този вид туризъм, а близо 60% изразяват пълна удовлетвореност от пребиваването си, посочи още Ирена Георгиева. Здравният туризъм е между приоритетните и ще бъде разработена стратегия за неговото развитие. Работим за активното присъствие на българските здравни курорти на изложения и в специализираните каталози на чуждите туроператори, поясни зам.-министърът.

Тя акцентира, че за тези усилия свидетелства и първата самостоятелна Наредба за условията и реда за сертифициране на "балнеолечебен (медикъл СПА) център", "СПА център", "уелнес център" и "таласотерапевтичен център“ към Закона за туризма. С нормативния акт за първи път се въведоха минимални задължителни изисквания за тези обекти.

В момента разработваме балнео- и СПА дестинации за територията на България и вече над 30 общини са проявили интерес към инициативата. Те ще се съчетават и надграждат със създадените 8 културно-исторически дестинации и предложените за обсъждане 12 винено-кулинарни дестинации, обобщи тя.

В конференцията се включиха над 20 водещи имена в медицината и повече от 100 експерти от туризма и здравното обслужване от България, Австрия, Сърбия, Израел. Участва и д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС. Модератор на събитието бе здравният журналист Петър Галев от Credo Web.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов