Избрани Новини

Община Кюстендил е в съдебен куриоз за 300 000 лв.

Тя е осъдена да заплати за извършване на непоискани дейности, за чиято необходимост не е била уведомена

Община Кюстендил е в съдебен куриоз, информира kmeta.bg. Осъдена да заплати за извършване на непоискани дейности, за чиято необходимост не е била уведомена, разкри кметът Петър Паунов. Той разказа, че за първи път орган на публична власт е осъден да заплаща суми за извършване на хипотетични дейности, без да е възлагал каквито и да е било дейности, без да е уведомяван за тях и без да е приемал тяхното извършване.

Паунов разказа, че казусът всъщност започнал преди малко повече от 8 години. Тогава наводнение донесло многобройни щети за региона, след като река Бистрица излязла от коритото си. Тогавашният областен управител е посочил изпълнители за възстановяване на щетите, сключени били договори с тях, а около половин година по-късно към свършеното били предявени претенции за извършване на допълнителни работи в района на село Сажденик. През 2012 година е заведено дело пред Кюстендилски окръжен съд. То е приключило с влязло в сила решение, защото не е било допуснато касационно обжалване. Преди около 10 дни е излязло определение на Върховен касационен съд, с което в актовете на съдебната инстанция е прието, че Община Кюстендил не е възлагала дейности за изпълнение, извън сключения договор, а в него присъства клауза, че надработеното е за сметка на изпълнителя, съобщи Агенция "Фокус". Според съдебната инстанция на основание на член 59 от Закона за задълженията и договорите Община Кюстендил е осъдена да заплати повече от 290 000 лева заради неоснователно обогатяване, което се изразява в конкретен брой машиносмени и количества инертна маса на повече от 1000 м надморска височина.

„Община Кюстендил не ги е възлагала, не ги е приемала и не е била уведомявана за тяхното извършване”, каза Петър Паунов. Лихвите до момента са над 170 000 лева, а разноските по делото са над 20 000 лева.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)