Избрани Новини

Проведе се областна конференция на читалищата от Благоевградско

Единодушно преизбра новото му ръководство Васил Новоселски – председател, Михаил Цонев и Катя Харизанова

Областна конференция на читалищата от Благоевградска област се проведе в хоровата зала на Народно читалище ”Никола Вапцаров 1866 ”. Конференцията премина в рамките на два часа и бяха обсъдени важни въпроси, свързани с дейността на читалищата, тяхното финансиране, структурата на работа, свързана с традиционните и новите форми на работа, материалната база на читалищата, които са в основата на формиране на държавните и общински субсидии. Председателят на областния читалищен съвет Васил Новоселски направи обстоен анализ-отчет за свършената работа на областния читалищен съвет за тригодишния му период. ” ората не знаят с какви оскъдни средства разполагаме, но публичното пространство очаква от нас много, защото възприема народното читалище като пример за устойчива културна институция със специфичната мисия да съхранява и развива традиционните ценности на българската нация. В основата на авторитета на българското читалище е дълбоката вековна взаимовръзка с миналото, традициите , образователния процес, културата , благотворителността, социалното предприемачество и информацията. Ние сме специфичен сегмент от общия културен, образователен и социален живот на общността. Такава е нашата мисия. И трябва по достойнство да отбележа, че читалищата в Югозапада се справят добре въпреки трудностите в годините на прехода.”, сподели Новоселски.

В конференцията споделиха своите болки и надежди читалищните секретари Мая Падарева - Белица, Димитър Цеков - Сандански, Румяна Джибова - Баничан, Катя Харизанова - Разлог, а Кръстьо Воденичаров, секретар на читалището в Хаджидимово, направи предложение, което официално да се внесе в Министерския съвет на Република България за саниране на сградите на читалищата в България, които в 80 % се намират в лошо или задоволително състояние. Секретарят на читалището в Петрич Вангелия Тренева сподели, че много важно е да се спазва категоризацията на читалищата при разпределяне на субсидиите в общините. Недопустимо е читалище с оскъдна дейност да получава субсидия, равна на читалища с многообразна дейност.

След станалите разисквания областната конференция на читалищата даде висока оценка за работата на ръководството на областния читалищен съвет и единодушно преизбра новото му ръководство Васил Новоселски – председател , Михаил Цонев и Катя Харизанова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов