Избрани Новини

Днес е Световен ден за възпоменание на жертвите от катастрофи

Част от катастрофите са вследствие употребата на алкохол и наркотици

Общинският съвет по наркотични вещества Благоевград се обръща към шофьорите – независимо дали са любители, или това е тяхната професия, и всички останали граждани:

Дами и господа,  в нашата ежедневвна работа нееднократно сме имали информация, че шофьори, включително и на големи моторни превозни средства, са шофирали под въздействие на наркотични вещества. Статистиките в България доказват това. Заловени са много шофьори, които са дали положителна проба за алкохол или наркотици при проверки от служителите на КАТ. Всичко това води до риска от  пътнотранспортни произшествия, които могат да прекъснат живота на деца и възрастни или да ги инвалидизират, което ограничава значително качеството на живот в България. Свидетели сме на много протести на родители на загинали, на техни близки и приятели, които дори са блокирали пътища с цел да се предотврати нова трагедия. Ние призоваваме близките на тези, които шофират след употреба на наркотици и алкохол, да направят всичко възможно, за да не им позволят да станат причина за поредната смърт на пътя. Ако не успяват да се справят със ситуациата, без да се притесняват да се потърсят съдействие в най-близкото поделение на КАТ или поне да информират по телефоните Общинските съвети по наркотични вещества в страната, които ще уведомят пътните полицаи. Трагично е безотговорното отношение на част от шофьорите и на тези, които знаят, но не предотвратяват рисковото им поведение. Това с особена сила важи за управляващите мотори. Безобидният вид на наркотиците – цигара марихуана, прахче кока или амфетамин, таблетка метамфетамин, сироп метадон и др., подлъгва особено младите хора, които са най-честите жертви на катастрофи. Нека не само да си пожелаваме намаляване на пътнотранспортните произшествия, а да бъдем активни участници в тяхното предотвратяване  - всички шофьори, полицаи, пешеходци, граждани, близки и приятели на загинали.

България има нужда от всеки неин гражданин. Длъжни сме да запазим живота на пътя.

По решение на Генералната асамблея на ООН, всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Част от катастрофите са вследствие употребата на алкохол и наркотици, и много от тези катастрофи са били предотвратими.

Денят на възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия е и ден за размисъл, за осъзнаване на необходимостта на ново отношение и култура в движението по пътищата като част от големия проблем - култура за здравословен начин на живот.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов