Център за активен отдих и плувни спортове ще се строи в село Баня

Има инвеститор, който желае да вземе на концесия минералния плаж в селото

Общинският съвет в Разлог даде съгласие за провеждане на необходимите действия за строителството на „Център за активен отдих и плувни спортове” в село Баня, в което има над 2000 места за туристи, информира БНР. „Това е начинът да се развие този обект. Общината кърпи нещата всяка година, но са необходими сериозни инвестиции, за да се модернизира това място. Само дано процедурата не се забави, защото в момента има голям интерес от бизнеса, но няма гаранция, че ще е така и след 1-2 години”, заяви кметът на общината Красимир Герчев. Вече стана ясно, и че има инвеститор, който желае да вземе на концесия минералния плаж в с.Баня.

Основният басейн е строен в далечната 1965 г., има още един по-малък, както и две сгради – съблекалня и тоалетна. Захранването на басейните с вода става от съществуващия в близост естествен минерален извор с термоминерална вода. Тя е с дебит 22 л/секунда и температура 60-61 градуса. Поради високата температура се налага водата да бъде охладена до 26 градуса. „Съществуващият в момента плаж е в крайно незадоволително състояние. Някои от съоръженията са амортизирани и неподходящи за функциониране. Минералната вода е с изключително благоприятни и оздравителни функции, но не се използва пълноценно”, каза още кметът на Разлог инж.Герчев.
Общината ще има и конкретни условия към бъдещия концесионер – да направи 4 басейна, да не строи хотелска част, учениците от общината да ползват през лятната ваканция безплатно плажа по време на инициативата „Плувно лято”. „Вече сме направили проучване, че в плажове като този в Баня цените са до 10 лева. Ще искаме достъпна цена за посетителите, за да може всеки жители и гост на курортното селище да си позволи да посети басейните с лековитата и полезна минералната вода”, допълни Красимир Герчев. Концесионерът ще има задължението за дългосрочно поддържане, управление и експлоатация на плажа, което ще гарантира приходи за общината в перспектива, а и подобряване на сигурността, ефективността и безопасността на басейните и съоръженията в плувния комплекс.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен