Избрани Новини

ЕС прие декларация за социалните права

В основата си нашият съюз винаги е бил социален проект, каза Юнкер

Декларация за социалните права на гражданите на ЕС, т. нар. Европейски социален стълб за социални права, бе подписана днес на срещата на върха на ЕС по социални въпроси в шведския град Гьотеборг, предаде ТАСС, цитира БНТ.

В церемонията по подписването участваха председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и премиерът на Естония Юри Ратас.

Декларацията съдържа 20 принципа, свързани с достъпа до пазара на труда, равноправните условия и социалната защита. Сред тях са правото на жените и мъжете на еднакво заплащане при еднаква работа, правото на безработните на подпомагане, адекватни минимални заплати, прозрачност при определянето на работните заплати, защита не бездомните.

Юнкер определи подписването на декларацията като знаков момент за Европа. "В основата си нашият съюз винаги е бил социален проект. Това е нещо повече от просто един пазар и повече от парите. Става дума за ценностите ни и за това, как искаме да живеем", написа ръководителят на Еврокомисията в Туитър.

"Дойде време да поставим на първо място хората в социална Европа", подчерта домакинът на срещата - шведският премиер Стефан Льовен. Според данни на Евростат 23 процента от жителите на ЕС са изправени пред опасност от бедност и социална изолация.

Социалната среща на върха в Гьотеборг е организирана от Льовен в сътрудничество с Европейската комисия и нейния председател Жан-Клод Юнкер. В центъра на вниманието са въпросите на развитието и проблемите със справедливостта на пазара на труда, създаването на условия за икономически растеж, ефективни и устойчиви системи за социално осигуряване и социален диалог.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)